Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των πωλήσεων του λευκού γάλακτος στα supermarket υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 8% και τον Φεβρουάριο κατά 6,5%.
Το γάλα θεωρείται ένα ανελαστικό έξοδο για τα νοικοκυριά. Αυτό δείχνει πως οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής λόγω της ανόδου των πρώτων υλών και της περιορισμένης επάρκειας σε κάποιες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με τους διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος έχουν πλήξει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το γάλα, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ήταν και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2011-2012 το προϊόν που χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την επικείμενη φτωχοποίηση μερίδας συμπολιτών μας αφού και τότε οι όγκοι του είχαν συρρικνωθεί.
Τώρα βέβαια είναι παρακινδυνευμένο να μιλάμε για μια νέα φτωχοποίηση, αλλά σίγουρα κάποιες κοινωνικές ομάδες χωρίς δίχτυ ασφαλείας θα επηρεαστούν σημαντικά.
Tα private label προϊόντα και οι ζημιές των προμηθευτών
Γενικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όγκος των τροφίμων στα supermarket έχει υποχωρήσει κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε όλα τα είδη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα supermarket έχουν 3%-3,5% μικρότερο όγκο πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Παράλληλα, μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων σε supermarket δουλεύουν το τελευταίο διάστημα με καθαρή ζημία γιατί δεν μπορούν να περάσουν την αύξηση των πρώτων υλών στο τελικό προϊόν.
Πλέον έχει επηρεαστεί και ο δείκτης πιστότητας στις αλυσίδες supermarket αφού οι καταναλωτές επισκέπτονται δύο και τρία supermarket για να επιλέξουν τις πιο φθηνές αγορές.
Καταγράφεται επίσης σημαντική αύξηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που μπορεί να ξεπερνά το 15%-20% του συνολικού τζίρου μιας αλυσίδας. Οι χαμηλές τιμές στα private label προϊόντα αφήνουν ικανοποιημένους τους καταναλωτές αλλά και τις αλυσίδες αφού οι τελευταίες κερδίζουν από τις συγκεκριμένες πωλήσεις έχοντας «κλειδώσει» ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στα private label προϊόντα υπολειπόμαστε σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς εκεί περίπου το 35%-40% των προϊόντων είναι ιδιωτικής ετικέτας.
Μια μεγαλύτερη διείσδυση των private label προϊόντων δεν είναι επιθυμητή στην ελληνική αγορά, καθώς οι αλυσίδες εκτιμούν πως θα διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων.