Στις 20 Απριλίου θα πρέπει να γίνει η επόμενη πληρωμή της Ελλάδος, μέσω ΔΕΠΑ στην Gazprom για το φυσικό αέριο που λαμβάνουμε από τη Ρωσία.
Προς το παρόν η κυβερνητική γραμμή είναι ότι θα ακολουθήσουμε την κοινή στάση που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στο αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν οι αγοραστές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Οι πληρωμές της Ελλάδας στους Ρώσους γίνονται κάθε μήνα στο πλαίσιο μεγάλης διμερούς σύμβασης που λήγει το 2026.
Και το τελευταίο τελεσίγραφο του Πούτιν όμως με το διάταγμα για πληρωμές σε ρούβλια φαίνεται να ξεθωριάζει. Οπως διευκρινίζεται, οι αγοραστές από τη Δύση θα λαμβάνουν φυσικό αέριο πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια σε ρωσική τράπεζα του εξωτερικού που δεν τελεί υπό κυρώσεις και η τελευταία θα τα μετατρέπει σε ρούβλια. Ισως δημιουργηθεί μια ανεπαίσθητη τεχνική ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα που όμως δεν θα έχει καμία σχέση με τις φιλοδοξίες των Ρώσων να μετατραπεί το ρούβλι σε ενεργειακό και αποθεματικό νόμισμα. Παρεμπιπτόντως το ρούβλι έχει ενισχυθεί στην ισοτιμία του με το ευρώ και πλέον με 1 ευρώ αγοράζεις 90 ρούβλια.
Ενα chicken game που προς το παρόν δεν ολοκληρώθηκε
Πήγε να εκδηλωθεί ένα Chicken Game (ποιος θα κάνει πρώτος πίσω) που όμως δεν ολοκληρώθηκε. Ο Πούτιν απείλησε με διακοπή της ροής αν δεν γίνουν οι πληρωμές με ρούβλια και οι πρώτες αντιδράσεις από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν πως «δεν εκβιαζόμαστε». Δεν θα χρειαστεί προς το παρών να δούμε ποιος θα κάνει πίσω. Με την πρακτική να πληρώνουν «οι μη φιλικές χώρες» σε δολάρια και ευρώ και μετά αν επιθυμεί ο αγοραστής να τα μετατρέπει σε ρούβλια δεν αλλάζει κάτι. Το μόνο που εξασφαλίζεται για τη Ρωσία είναι ότι απαλείφεται ο κίνδυνος να δεσμευτούν αυτά τα λεφτά αφού θα είναι κατατεθειμένα σε ρωσικές τράπεζες.
Ο συναγερμός όμως παραμένει. Και αυτό γιατί ο Πούτιν πιέζεται πολύ, αφού η Ουκρανία δεν πέφτει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα έχουν πραγματικό κόστος και για τη Δύση και για τη χώρα του.
Από το Υπουργείο Ενέργειας πάντως δηλώνουν πως άμεσα η ενεργειακή επάρκεια της χώρας δεν κινδυνεύει. Αν για κάποιο λόγο το ρωσικό αέριο δεν φτάσει στους ελληνικούς αγωγούς θα αυξηθεί η χρήση των λιγνιτικών μονάδων, θα μετατραπούν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο, ώστε να χρησιμοποιούν πετρέλαιο (5 μονάδες της ΔΕΗ, της Elpedison και της ΗΡΩΝ) και θα αναζητηθούν από τη ΔΕΠΑ επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που θα ξεφορτώνουν στη Ρεβυθούσα. Μεσοπρόθεσμα, αναζητούνται αποθηκευτικοί χώροι αερίου στην Ιταλία και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί μια πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα.