Οι αγορές ποσοτήτων φυσικού αερίου, που είναι αναγκαίες για τον ανεφοδιασμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, κινούνται με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι συνήθως για αυτή την εποχή του χρόνου, παρά την πτώση στις τιμές καθώς ορισμένοι αγοραστές ποντάρουν σε περαιτέρω βουτιά τους, μεταδίδει το Bloomberg.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνέχισαν τη βουτιά υποχωρώντας σε πολύ χαμηλά ποσοστά από τα επίπεδα ρεκόρ, στα οποία είχαν εκτοξευθεί οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για αύξηση των αγορών. Έτσι το συμβόλαιο αναφοράς στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχώρησε κοντά στα 36 ευρώ τη μεγαβατώρα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τιμής του φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2021, ενώ πέραν του ήπιου καιρού, της σταθερής τροφοδοσίας και της ισχυρότερης συνεισφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βοήθησε την Ευρώπη και σχετικά χαμηλή ζήτηση από τις ανταγωνιστικές ασιατικές αγορές παρά τους κινδύνους για αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι.
Η μειωμένη χρήση καυσίμων σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες επαρκούν προς το παρόν για την κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά παραγωγοί φυσικού αερίου και έμποροι προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και μια καθυστερημένη αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία στις αγορές.
Προσδοκίες για βουτιά της τιμής στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Μολαυτάτα οι αγοραστές φυσικού αερίου αισιοδοξούν – ενθαρρυμένοι και από τα μηνύματα πολιτικών ηγετών – ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, κι ότι οι τιμές θα κάνουν νέα βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. «Ακούν από τις ειδήσεις παντού ότι η Ευρώπη τα πήγε εξαιρετικά καλά και η κρίση έχει παρέλθει», λέει ο Κλάους Ράινις του ελβετικού trader ενέργειας MET Holding AG.
Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προσδοκίες για πτώση της τιμής στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή κάπου 70% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αλλά όπως προειδοποίησε, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, οι τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ σε χαμηλά επίπεδα, Η εξάρτηση της Ευρώπης από υγροποιημένη φυσικό αέριο, που αντικατέστησε το ρωσικό μέσω αγωγών, αφήνει τη Γηραιά Ήπειρο εκτεθειμένη σε κινήσεις των αγορών. Μια ταχεία αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με αύξηση της ζήτησης στην Ασία καθώς αναμένεται αναπόφευκτη αύξηση της ζήτησης δημιουργεί κινδύνους με αναλυτές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής των τιμών πάνω από τα 100 ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με τον Ηelgke Haugane της Equinor λιγοστές είναι οι αμφιβολίες ότι η Ευρώπη θα αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της για να πιάσει τους στόχους που έχει βάλει η ΕΕ, και ήδη οι δεξαμενές είναι πιο γεμάτες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και δεν αναμένονται προβλήματα για τον ερχόμενο χειμώνα.