«Σκιές» στην πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» το ΔΝΤ, λόγω των παρενεργειών της πανδημίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και την επιμονή των μεταλλάξεων. Ως εκ τούτου «φρενάρει» τις εκτιμήσεις του για το φετινό ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το World Economic Outlook, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο επ' ευκαιρία της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα θα «τρέξει» φέτος με ρυθμούς 6,5% και του χρόνου με 4,6%. Πρόκειται για προβλέψεις που κινούνται στη γραμμή του βασικού σεναρίου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και απέχει -επί του παρόντος- από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να επικαιροποιηθούν με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Η εκτίμηση του Ταμείου για φέτος εμπεριέχει, πάντως, τον… σπόρο της αναθεώρησης, καθώς «βλέπει» μόλις 2,7% επέκταση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρά το ότι η βάση σύγκρισης -δηλαδή το περσινό δ' τρίμηνο- είναι πολύ χαμηλά (-6,8%).
Aυτό που εντυπωσιάζει είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μετά το 2022,περίοδο που αναμένεται να έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία τα μεγαλύτερα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του ΔΝΤ,οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν σε εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πιο πάνω από το 1% και συγκεκριμένα 1,3% το 2026, υποτιμώντας σημαντικά τις θετικές επιπτώσεις από τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, τα οποία σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μοχλεύσουν, υπολογίζεται ότι θα «θερμάνουν» την ελληνική οικονομία με περίπου 100 δισ. ευρώ.
Για την ανεργία, το ΔΝΤ δεν διαφοροποιείται από τις προβλέψεις της Αθήνας και «βλέπει» μείωση της στο 15,8% φέτος και 14,6%. Αντιθέτως, δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες για έξαρση του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι φέτος θα είναι αρνητικός (0,1%) και οριακά θετικός (0,4%) το 2022. Και για την Ευρωζώνη, πάντως, οι αντίστοιχες προβλέψεις δεν φαίνεται να ενσωματώνουν την «έκρηξη» του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς το Ταμείο «βλέπει» για φέτος πληθωρισμό μόλις 2,1%.