Κ. Φραγκογιάννης από Τόκιο: Θετικές προοπτικές στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας - iefimerida.gr

Κ. Φραγκογιάννης από Τόκιο: Θετικές προοπτικές στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας

O υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης
O υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης / Φωτογραφία αρχείου INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσκληση στους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στο Ελληνο-Ιαπωνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο.

Ο κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στη νέα ώθηση που δόθηκε το 2022, στην ελληνοιαπωνική συνεργασία και στις προοπτικές που ανοίγονται από αυτήν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνοντας ότι «η οικονομία της Ελλάδας παρά το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας» τόνισε ότι η χώρα μας στρέφεται προς μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και οδεύει προς την αυτάρκεια, η οποία επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Και πρόσθεσε: «Η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το 2021, σε συνδυασμό με τις εισροές σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης «Greece 2.0» και το μεγάλο ποσό της αχρησιμοποίητης κεφαλαιακής ικανότητας, προσφέρουν σημαντικά περιθώρια για την αναζωογόνηση των ιδιωτικών επενδύσεων».

«Ελλάδα-Ιαπωνία μοιράζονται μια μακρά ιστορία συνεργασίας και φιλίας»

Η Ελλάδα και η Ιαπωνία, είπε ο κ. Φραγκογιάννης, μοιράζονται μια μακρά ιστορία συνεργασίας καθώς οι δεσμοί φιλίας, οι κοινές αξίες και αρχές μας έχουν βοηθήσει να σφυρηλατήσουμε μια έντιμη εταιρική σχέση. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι "το 2021, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας έφτασε τα 416 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2022". Αύξηση η οποία, όπως σημείωσε, "είναι ενδεικτική των θετικών προοπτικών στην εμπορική μας συνεργασία. Ειδικά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ - Ιαπωνίας, η οποία εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ιαπωνικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά, αναμένουμε να ανθίσουν οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε την ελληνική συμμετοχή στην Osaka 2025 World EXPO είναι ιδανική ευκαιρία για την προώθηση της οικονομικής μας συνεργασίας".


Συνεργασία ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και ιαπωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και της ιαπωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας τονίζοντας ότι αυτή "αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα" και δεδομένου ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αποδείξει την εμπιστοσύνη τους στα ιαπωνικά ναυπηγεία για περισσότερα από 70 χρόνια, όπως σημείωσε, "αναμένουμε από τους Ιάπωνες ναυπηγούς να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού". "Η σημασία" είπε "που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στον ναυτιλιακό τους τομέα αποτυπώνεται εύκολα στη σταθερή και υψηλού επιπέδου παρουσία της Ιαπωνίας στην ετήσια Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια» που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο λιμάνι μας, τον Πειραιά".

Για τουρισμό

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα μας προσβλέπει στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του ιαπωνικού λαού. "Για το σκοπό αυτό χαιρετίζουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Τουρισμό που μόλις υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μας εδώ στο Τόκιο και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία. Και νομίζω ότι συμφωνούμε επίσης ότι η αποκατάσταση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι προτεραιότητα, καθώς όχι μόνο θα διευκολύνει την αμφίδρομη ροή τουριστών, αλλά θα τονώσει και την οικονομική και εμπορική συνεργασία".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις, ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφήνισε ότι "η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια ελκυστική χώρα για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, δηλαδή logistics, μεταφορές, ακίνητα, τουρισμός, αγροδιατροφή, ενέργεια, φαρμακευτικά προϊόντα" εστιάζοντας και στα προσφερόμενα εργαλεία και κίνητρα. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε τις ιαπωνικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τις σχετικές ευκαιρίες, ενώ ο ίδιος προσωπικά, όπως είπε, προσκάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, όπου υπάρχουν ευκαιρίες για κατάλληλους συνεργάτες και κερδοφόρα εγχειρήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ