Να ανοίξει χώρο στον προϋπολογισμό για νέες προεκλογικές παροχές επιχειρεί η κυβέρνηση και ήδη παρουσίασε ένα θηριώδες πλεόνασμα για το α’ τρίμηνο του έτους, ύψους 2,42 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, από τα επιμέρους στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι το ομολογουμένως εντυπωσιακό υπερπλεόνασμα των 2,420 δισ. ευρώ είναι λίγο ως πολύ λογιστικό. Γι' αυτό εξάλλου και από την πλευρά τους οι Θεσμοί επιμένουν ότι δεν είναι ώρα για νέες προεκλογικές παροχές, αφού εκτιμούν ότι το 2019 όχι μόνο δεν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα, αλλά μετά δυσκολίας θα πιάσουμε και τον στόχο για πλεόνασμα ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος είναι να διατηρηθεί και το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα και να μην προχωρήσει η συμφωνημένη με τους θεσμούς μείωσή του. Σε αυτή την περίπτωση το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να πείσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα είναι τουλάχιστον 4,5%.
Ωστόσο, οι προεκλογικές παροχές που επιχειρεί να μοιράσει η κυβέρνηση δεν σταματούν εκεί, αφού τα στελέχη της μιλούν για μείωση πρώτου συντελεστή κλίμακας, κατάργηση έκτακτης εισφοράς ως 30.000 ευρώ, περαιτέρω μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις. Ολα αυτά θα ανεβάσουν τον πήχη του πλεονάσματος στο 5,5%.
Διαβάστε στο economistas.gr πώς έχει προκύψει αυτό το, εντυπωσιακό εκ πρώτης όψεως, υπερπλεόνασμα, στο οποίο περιλαμβάνονται έσοδα που δεν μπορούν να επαναληφθούν και δαπάνες που έπρεπε ήδη να έχουν πληρωθεί, αλλά καθυστερούν.