Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονταν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο υπουργείο Οικονομικών και η τεχνική προετοιμασία θα συνεχιστεί μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς οι ανακοινώσεις για τους πυρόπληκτους δεν πρέπει να αφήνουν την παραμικρή σκιά ή αμφιβολία είτε για το ύψος των αποζημιώσεων είτε για τη διαδικασία καταβολής τους.
Κατ’ αρχάς γι’ αυτό καθ’ αυτό το «πακέτο» των επιχορηγήσεων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 500 εκατ. Ευρώ ειδικά όσον αφορά σε Αττική και Εύβοια. Αν συνυπολογιστούν οι ζημιές στην Πελοπόννησο, το κόστος για τον Προϋπολογισμό ανεβαίνει πάνω από τα 600 εκατ. Ευρώ. Ως συμπληρωματική χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης.
Τι μπορεί να χρηματοδοτήσει εν προκειμένω το Ευρωπαϊκό Ταμείο; Συμπληρωματικά τις δημόσιες δαπάνες για τις ακόλουθες καίριες επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης:
- αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών και του εξοπλισμού στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης
- εξασφάλιση προσωρινής στέγασης και χρηματοδότηση υπηρεσιών διάσωσης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του οικείου πληθυσμού
- διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και λήψη μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
- καθαρισμός των πληγεισών από την καταστροφή περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ζωνών, σύμφωνα με μεθόδους που σέβονται το οικοσύστημα, κατά περίπτωση, και άμεση αποκατάσταση των πληγεισών φυσικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες επιπτώσεις από τη διάβρωση του εδάφους.
Αποζημίωσεις στου πυρόπληκτους: Στοίχημα η ταχύτητα
Πέρα από το στοίχημα της επαρκούς κάλυψης των πυρόπληκτων, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά στην ταχύτητα των διαδικασιών. Αν και το νομικό πλαίσιο του 4797/2021 προβλέπει ειδικές διαδικασίες, με τη συνδρομή ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έτσι ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, οι δραματικές εξελίξεις πρόλαβαν την έκδοση των αναγκαίων Αποφάσεων εξ ου και η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το «εργαλείο» των προκαταβολών, που ούτως ή άλλως προβλέπεται στο νέο πλαίσιο. Με απλή υπεύθυνη δήλωση (και προφανώς την αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων πολιτών- ακινήτων) θα προχωρά η διαδικασία της άμεσης επιχορήγησης, με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το τρίτο και μάλλον δυσκολότερο στοίχημα αφορά στην οικονομική/ παραγωγική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά της Β. Εύβοιας. Η αναλυτική καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ αναμένεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών (οπωροκηπευτικά, σύκα κ.λ.π.), ενώ η ολοσχερής καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους «εξαφανίζει» την τοπική μελισσοκομία και ρητινοπαραγωγή. Επιπλέον, η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι προφανής τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα ένα συνολικό καίριο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό της περιοχής, που συνεισφέρει περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ. Το στοίχημα εν προκειμένω είναι αφενός η άμεση στήριξη της τοπικής οικονομίας αφετέρου η ενεργοποίηση ενός «πακέτου» παρεμβάσεων σε βάθος πολλών ετών. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Εύβοια κινούνται πάνω από το μέσο όρο της Επικράτειας.