Φόρουμ του Νταβός: Η ΜΚΟ Oxfam αγωνίζεται κατά της ακραίας συγκέντρωσης πλούτου - iefimerida.gr

Φόρουμ του Νταβός: Η ΜΚΟ Oxfam αγωνίζεται κατά της ακραίας συγκέντρωσης πλούτου

Οικονομικό Φόρουμ Νταβός
Οικονομικό Φόρουμ Νταβός, φωτογραφία apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της δημόσιας πολιτικής, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα κατά την έναρξη του Φόρουμ του Νταβός.

Καλώντας από το Νταβός για τη μείωση του αριθμού τους κατά το ήμισυ ως το 2030 μέσω φορολογίας, πριν από την "κατάργησή" τους πιο μακροπρόθεσμα. Οι οικονομικές ανισότητες έφτασαν σε ακραία και επικίνδυνα επίπεδα, υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της για τις ανισότητες, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα που αρχίζει μια εβδομάδα συζητήσεων ανάμεσα στην οικονομική και την πολιτική ελίτ στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, στις ελβετικές Άλπεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάλυση εν μέσω του φόρουμ στο Νταβός

Ωθούμενες από την αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών, οι μεγάλες περιουσίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα τελευταία δέκα χρόνια: στα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε, τα 54,4 δολάρια πήγαν στις τσέπες του 1% των πιο πλούσιων, ενώ μόνον 70 λεπτά στο 50% των λιγότερο εύπορων, διαπιστώνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι δισεκατομμυριούχοι διπλασίασαν την περιουσία τους, ενώ γίνονταν ολοένα και περισσότεροι, σημειώνει η Oxfam, η γενική διευθύντρια της οποίας, η Γκαμπριέλα Μπούτσερ, είναι προσκεκλημένη στην Ελβετία.

Η ακραία συγκέντρωση πλούτου υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, διαφθείρει τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης, διαβρώνει την δημοκρατία και αυξάνει την πόλωση, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, προσθέτοντας ότι οι ανισότητες έχουν γίνει υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, καθώς παραλύουν την ικανότητά μας να εξαλείψουμε τη φτώχεια και θέτουν "το μέλλον του πλανήτη (…) σε κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση, η φορολογία έχει έναν "ζωτικής σημασίας" ρόλο να διαδραματίσει για να μειωθεί ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη και πρέπει να επηρεάσει τα εισοδήματα και το κεφάλαιο των πιο εύπορων.

Τα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο του Νταβός

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η οργάνωση στην έκθεσή της, περιλαμβάνονται έκτακτος φόρος περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων και αύξηση του φόρου στο εισόδημα από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πιο πλούσιων. Το κεφάλαιο, χρηματοοικονομικό μέσο "πολύ πιο σημαντικό από τους μισθούς" για τις μεγάλες περιουσίες, θα πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο επί των κερδών που έχει, κυρίως χάρη στην πώληση μετοχών, αλλά και από την απλή κατοχή, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Τα "υπερκέρδη" των επιχειρήσεων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Oxfam, η οποία προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο τα απροσδόκητα κέρδη, όπως τα δισεκατομμύρια που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, τα μέτρα αυτά θα επέτρεπαν να επανέλθουν οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους στα επίπεδα που ήταν το 2012, προτού οι αριθμοί αυτοί αυξηθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ οικονομικό φόρουμ Νταβός Oxfam πλούτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ