«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» λέει από χθες το βράδυ το Taxis στους φορολογούμενους, ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, αυτοί που θα σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι εκείνοι που περιμένουν επιστροφή φόρου.
Φυσικά ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν κάθε λόγο να «τρέξουν», αναγκαία προϋπόθεση είναι να μπορέσουν να υποβάλουν μόνοι τους τη δήλωση, καθώς φοροτεχνικοί και λογιστές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους, με τον καταιγισμό Αποφάσεων κι εγκυκλίων για τα μέτρα στήριξης να έχει γίνει ο εφιάλτης τους, πόσο μάλλον όταν καλούνται με το μαχαίρι στο λαιμό να εντρυφήσουν στις πλατφόρμες, για να μη χάσουν τις προθεσμίες.
«Πράξη αλληλεγγύης, στήριξης της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης του συστήματος υγείας και προάσπισης της εθνικής οικονομίας, πράξη συνεισφοράς και ατομικής ευθύνης», χαρακτηρίζει τη φετινή διαδικασία ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στο γνωστό βιβλιαράκι των οδηγιών συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο οι φορολογούμενοι ήδη σκέπτονται πώς θα τα βγάλουν πέρα, καθώς εκτός από τις φετινές υποχρεώσεις- που δεν διαφέρουν από τις περσινές- συσσωρεύεται όγκος εκκρεμών φόρων από την περίοδο της καραντίνας, που θα πρέπει να πληρωθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ως τις 30 Ιουνίου
Η παράταση της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τώρα. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την ουσία, δηλαδή το ότι από τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει η καταβολή του φόρου εισοδήματος, που για πολλούς, πλέον, θα υπερβαίνει τις αντοχές του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, μετά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την υποχρέωση εκ περιτροπής απασχόλησης, που συνεπάγονται «ψαλίδισμα» εισοδημάτων.
Με αυτό το δεδομένο, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια για «σπάσιμο» του φόρου σε περισσότερες δόσεις, αντί των 3 διμηνιαίων. Στο τραπέζι βρίσκεται προ πολλού το σενάριο των 8 μηνιαίων δόσεων, επειδή, όμως, αυτό συνεπάγεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα πάνε στο 2021, οι αποφάσεις θα ληφθούν «ζυγίζοντας» όλες τις δημοσιονομικές παραμέτρους και αντοχές.
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές θα έχει το φετινό έντυπο
Στο… πρακτικό του θέματος, δηλαδή στις αλλαγές που υπάρχουν στο φετινό έντυπο, δεν παρατηρούνται κοσμογονικές διαφοροποιήσεις. Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων από μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα προσυμπληρώνεται στις φορολογικές δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία, που η Φορολογική Διοίκηση έχει στη διάθεσή της από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που διευκολύνει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, που γλιτώνουν την αποστολή των ετησίων αρχείων εισοδημάτων.
Από την άλλη, με δεδομένο ότι στο Taxis υποβάλλονται στοιχεία από οργανισμούς, φορείς κ.λπ. για τη διασταύρωση των εισοδημάτων, πραγματικών και τεκμαρτών, είναι δυνατή η ανάρτηση τους στη δήλωση των φορολογούμενων, με στόχο να διευκολύνεται η συμπλήρωσή της. Επί του παρόντος αυτά τα πεδία θα είναι «ανοικτά», έτσι ώστε ο φορολογούμενος να τα διορθώνει με ευθύνη του, όντας βέβαια ανοικτός για έλεγχο, ωστόσο στην επόμενη φάση, αυτά τα πεδία θα είναι «κλειδωμένα».
Κάποιοι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν, επίσης, ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ζητείται η συμπλήρωση νέων πεδίων, τα οποία απαιτούνται για τις διασταυρώσεις που διενεργούνται με βάση τις πληροφορίες εισοδημάτων, οι οποίες αποστέλλονται από τις Αρμόδιες Αρχές κρατών- μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό.
Τέλος, όσοι δικαιούνται επιστροφής, μην ψάχνουν το ειδικό πεδίο στον Πίνακα 10, καθώς η γνωστοποίηση του λογαριασμού πληρωμών (του αριθμού ΙΒΑΝ) θα διενεργείται μέσω ηλεκτρονικής Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στο TAXISnet.
ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ Ε1, Ε2, Ε3