Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις επιμένουν να ζητούν λογιστές-φοροτεχνικοί.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια.
Από την πλευρά τους, ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ επιμένουν ότι ο χρόνος ως τις 26 Ιουλίου είναι αρκετός, καθώς μέχρι τώρα η υποβολή των δηλώσεων έχει σπάσει ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, στις 75 ημέρες που είναι ανοικτό το σύστημα υποβολής δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις.
Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα των 75 ημερών το 2023 και το 2022 είχαν υποβληθεί αντίστοιχα 2.916.726 και 2.695.736 δηλώσεις, παρότι τα έτη αυτά το σύστημα υποβολής δηλώσεων άνοιξε στις 30 και 31 Μαρτίου, αντίστοιχα.
Για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατ. φορολογούμενους
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν αφενός ότι πολίτες και λογιστές έχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό υποβάλει τις δηλώσεις τους νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αφετέρου ότι δεν υφίστανται προβλήματα που να θέτουν αξιοσημείωτα εμπόδια στην υποβολή των δηλώσεων.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατ. φορολογούμενους.
Μέχρι πέρυσι, το σύνολο των φορολογούμενων, είτε τα στοιχεία τους ήταν ορθά είτε όχι, έπρεπε οπωσδήποτε να υποβάλουν δήλωση οι ίδιοι.
«Φέτος, σε 1,4 εκατ. φορολογουμένους δώσαμε τη δυνατότητα να δουν τον φόρο που προκύπτει με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας γι' αυτούς και, εάν δουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι σωστά και πλήρη, να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν μέχρι τις 26/7, χωρίς κυρώσεις» επισημαίνει η ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας ότι με αυτή τη διαδικασία οριστικοποιήθηκαν 423.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 30% των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων, αποτέλεσμα που συνιστά θετική εξέλιξη.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των λογιστών, για πρώτη φορά φέτος ανέλαβε τη δέσμευση να ενημερώνει εγκαίρως τους πολίτες για οτιδήποτε αφορά την υποχρέωση υποβολής της δήλωσής τους, και ιδίως για μεταβολές στα στοιχεία που αποστέλλουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μετά την υποβολή των δηλώσεων.
Συνεπής στη δέσμευση αυτή, η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει μέχρι σήμερα συνολικά πάνω από 4,6 εκατομμύρια μηνύματα.
Ειδικότερα, έχουν αποσταλεί:
- Μηνύματα για τροποποιήσεις σε στοιχεία μετά την υποβολή δήλωσης: 253.816
- Μηνύματα για ένταξη στην προεκκαθάριση: 1.152.293
- Μηνύματα για απεντάξεις από προεκκαθάριση:13.247
- Μηνύματα για αλλαγή στοιχείων στην προεκκαθάριση: 14.101
- Μηνύματα για κοινοποίηση πράξεων μετά την οίκοθεν εκκαθάριση: 470.712
- Alerts μη υποβολής: 2.751.979
- Σύνολο: 4.656.148
Ταυτόχρονα, μέσω της διαδικασίας δήλωσης ΙΒΑΝ, από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων έχουν δηλωθεί 1.706.000 ΙΒΑΝ, φτάνοντας συνολικά τους 7.950.000 ΙΒΑΝ.
Η ΑΑΔΕ παρακολουθεί την πορεία υποβολής των δηλώσεων και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προβλεφθούν περαιτέρω διευκολύνσεις για όσους δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ΙΒΑΝ.
Πάνω από 470.000 πολίτες έχουν κατεβάσει το myAADEapp
Για τη διευκόλυνση των πολιτών, από τις 21/6 έχει προστεθεί στην εφαρμογή myAADEapp η δυνατότητα των πολιτών να κατεβάζουν τη δήλωση, το εκκαθαριστικό (αναλυτικά και συνοπτικά), καθώς και την προεκκαθάριση για τους 1,4 εκατ. πολίτες που εντάχθηκαν στη διαδικασία της αυτοματοποιημένης υποβολής δήλωσης.
Μέχρι σήμερα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή πάνω από 470.000 πολίτες.
Εξάλλου, εκτιμάται ότι πολύ σημαντική βοήθεια στους λογιστές έχει δώσει η πλατφόρμα myDATA, μέσα από την οποία μπορούν να επαληθεύουν τα δεδομένα έκδοσης και λήψης στοιχείων από τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, το myDATA εξελίσσεται σε πολύ σημαντικό εργαλείο εσωτερικού ελέγχου για τις επιχειρήσεις, προλαμβάνοντας σφάλματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα 1.067.658 πολίτες, με πιστωτική δήλωση εισοδήματος, που αντιστοιχούν στο 89% των συνολικών πιστωτικών δηλώσεων, έχουν λάβει, νωρίτερα από ποτέ, επιστροφή φόρου ή συμψηφισμό με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις τους, συνολικού ύψους άνω των 227 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είμαστε βέβαιοι ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει, οι πολίτες και οι λογιστές τους θα επιταχύνουν τις προσπάθειές τους ώστε η υποβολή των δηλώσεων να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί», καταλήγει η ΑΑΔΕ.