Η πτώση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων συνεχίστηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, λέει ο FAO.
Συγκεκριμένα, η πτώση των τιμών σημειώθηκε έπειτα από σαφή υποχώρηση των τιμών των φυτικών ελαίων που αντιστάθμισε μια ελαφριά αύξηση αυτών των σιτηρών, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Αναλυτικά η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενός καλαθιού βασικών προϊόντων, μειώθηκε για άλλη μια φορά μετά το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Μάρτιο έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης σημείωσε μέτρια υποχώρηση, μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ωστόσο τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν 5,5% υψηλότερος από τον περσινό.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 6,6% σε έναν μήνα, «για να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021». «Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου, σογιέλαιου, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου μειώθηκαν όλες», υπογραμμίζει ο οργανισμός, χάρη στην ύπαρξη άφθονων αποθεμάτων φοινικέλαιου και μια εποχική αύξηση της παραγωγής στη νοτιοανατολική Ασία.
Οι τιμές της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος μειώθηκαν όλες κατά λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, ανακουφίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ανέβηκε ελαφρώς κατά 1,5% σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,2% λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με την ξηρασία στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, όπως και των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την παράταση της λειτουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία πέραν του Νοεμβρίου.