Άλμα άνω του 10% έκαναν οι τιμές ενέργειας – φυσικού αερίου και ηλεκτρικού – στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Bloomberg, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί, η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία πριν τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή, ενώ ο ΥΠ ΕΞ της Ουκρανίας υποβάθμισε την ένταση το Σαββατοκύριακο λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποια «ουσιώδης αλλαγή». Μια κλιμάκωση της κρίσης απειλεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, πλήττοντας πιθανώς τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μπλακ άουτ καθώς η Ρωσία αποτελεί την κύρια πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών. Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές να είναι ήδη πέντε φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τα κανονικά για αυτή την εποχή του έτους επίπεδα.
Η κρίση της ενέργειας ανέβασε τον πληθωρισμό στην Ευρώπη πυροδοτώντας μια κρίση αύξησης του κόστους διαβίωσης, που ανάγκασε αρκετές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να μειώσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές. «Η άμεση εστίαση επικεντρώνεται στην πιθανότητα διακοπής των ρωσικών προμηθειών ενέργειας προς την Ευρώπη, εξέλιξη που θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστή και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας, πέραν της πρόκλησης που ήδη βιώνουμε», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέισον Μπόρντοφ. «Αλλά η Ευρώπη βρισκόταν ήδη, πριν απ’ αυτό, σε ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε.
Οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και κατά 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα - υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου -. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα μελλοντικά συμβόλαια λιγνίτη στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3,2%. Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση καθώς η Ρωσία έχει αρχίσει από το καλοκαίρι να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επαφίενεται στην καύση άνθρακα για να παραμένουν σε λειτουργία. Η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει παράλληλα μια σειρά πυρηνικών διακοπών στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη, με την Electricite de France SA να προειδοποιεί ότι η παραγωγή φέτος ίσως υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.