Euronews: Ιστορική πρωτιά για την Ελλάδα -Πρωτοπόρος της ΕΕ στην προστασία των θαλασσών - iefimerida.gr

Euronews: Ιστορική πρωτιά για την Ελλάδα -Πρωτοπόρος της ΕΕ στην προστασία των θαλασσών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 9η διάσκεψη του «Our Ocean Conference»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Intime-ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Η Ελλάδα θα απαγορεύσει την αλιεία με μηχανότρατα βυθού σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της έως το 2030, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως σημειώνει το Euronews, η χώρα μας γίνεται η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση που απαγορεύει αυτού του είδους την αλιεία για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη

Μιλώντας στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference»
στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θα γίνει η πρώτη που θα βάλει τέλος στην επιζήμια αλιευτική πρακτική σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές.

Θα απαγορευτεί στα τρία εθνικά θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας - ένα από τα οποία είναι το μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο - μέχρι το 2026, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Η αλιεία με τράτα βυθού περιλαμβάνει τη σύρση βαρέων αλιευτικών διχτυών στον πυθμένα του ωκεανού, η οποία μπορεί να καταστρέψει οικοτόπους και να απελευθερώσει ακόμη και άνθρακα στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα. Αν και υπάρχουν περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη, αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωτική απαγόρευση σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μιας χώρας.

«Αυτή η ιστορική κίνηση - για πρώτη φορά στην Ευρώπη - φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη διασφάλιση ότι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της μπορούν να αποδώσουν το πλήρες δυναμικό των πλεονεκτημάτων τους, τα οποία κυμαίνονται από την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποθήκευση άνθρακα έως την τόνωση της τουριστικής και αλιευτικής βιομηχανίας», δηλώνει ο ιδρυτής του National Geographic explorer in residence και ιδρυτής της πρωτοβουλίας Pristine Seas, Enric Sala.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πυθμένας των ωκεανών είναι η μεγαλύτερη αποθήκη άνθρακα στον κόσμο. Το να παραμείνει ο βυθός αναλλοίωτος είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης.

«Οι χώρες που ενδιαφέρονται σοβαρά να συγκρατήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα και να διατηρήσουν ζωντανές τις αλιευτικές τους βιομηχανίες πρέπει να ενωθούν με την Ελλάδα για να τερματίσουν αυτή την ξεπερασμένη πρακτική», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα δαπανά 780 εκατ. ευρώ για την προστασία των θαλασσών

Η απαγόρευση της επιζήμιας πρακτικής έρχεται την ώρα που η Ελλάδα φιλοξένησε το συνέδριο «Our Ocean Conference» στην Αθήνα, όπου περισσότερα από 120 κράτη συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας, επισημαίνει το Euronews.

Συνολικά, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι έχουν προγραμματιστεί ανακοινώσεις για νέες δεσμεύσεις ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,4 δισεκατομμύρια ευρώ) για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα θαλάσσια πάρκα

Η Ελλάδα ανακοίνωσε μια σειρά από δεσμεύσεις για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ πλοίων και μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, την προώθηση του βιώσιμου παράκτιου τουρισμού και πολλά άλλα.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει με νόμο τον γενικό στόχο της προστασίας του 30% της ωκεάνιας έκτασης της μέχρι το 2030 - το 10% της οποίας θα είναι αυστηρά προστατευόμενο.

Στο πλαίσιο μιας επένδυσης ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ΜΠΕ σε ποσοστό 80%, καλύπτοντας το ένα τρίτο των χωρικών υδάτων της χώρας.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου θα καλύπτει περίπου το 12% των ελληνικών χωρικών υδάτων, προστατεύοντας σημαντικά θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φάλαινες, τα δελφίνια και οι απειλούμενες φώκιες. Η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου καλύπτει το 6,6% των χωρικών υδάτων και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα θαλάσσια πτηνά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η θάλασσα κυριολεκτικά μας στέλνει σήματα κινδύνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

«Έχει αποτελέσει ζωτική πηγή ζωής και βιοπορισμού. Δεν ήμασταν ευγενικοί μαζί της σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ