Όποιος παρακολούθησε το 16ωρο θρίλερ της Τρίτης, έμαθε το παρασκήνιο της μετωπικής σύγκρουσης Ιταλών- Ολλανδών και διάβασε για την «έκρηξη» του Γάλλου υπουργού, θα περίμενε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup θα ήταν ανατρεπτική. Κάθε άλλο.
Ο συμβιβασμός, για τον οποίο δούλεψαν Γάλλοι και Γερμανοί, αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά συμβιβασμός λεκτικός, δηλαδή διατυπώσεων και ελάχιστα συμβιβασμός ουσίας.
Ποιο ήταν ένα από τα σημεία, που χώρισε το Βορρά από το Νότο; Η εισήγηση των 9 αρχηγών για έκτακτη έκδοση Ευρωομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία. Γερμανοί και Ολλανδοί δημοσίως απέρριψαν την εισήγηση και θα περίμενε κανείς ότι Ιταλοί και Ισπανοί θα έστηναν «καυγά». Μάταια.
Eurogroup: Πώς ήρθε ο συμβιβασμός
Ο συμβιβασμός έγινε με την πρόβλεψη δημιουργίας «Ταμείου Ανάκαμψης», για το οποίο θα δώσουν κατευθύνσεις οι αρχηγοί κρατών και το οποίο θα χρησιμοποιήσει και «καινοτόμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία». Πίσω από αυτήν τη διατύπωση οι Ιταλοί θέλουν να «διαβάζουν» ευρωομόλογα, αλλά ο Ολλανδός υπουργός αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ήταν σαφής: «δεν ήμουν και δεν θα είμαι ποτέ σύμφωνος, θα ήταν άδικο για τους φορολογούμενους μας». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη «επιτυχία» του συμβιβασμού, ο Ολλανδός ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι σκοπίμως υπήρξε λεκτική ασάφεια για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η συμφωνία του Eurogroup
Λεμέρ: Συμφωνήθηκε το πιο σημαντικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ
Δεύτερο και εντονότερο σημείο τριβής, οι όροι χρηματοδότησης από τον ESM. Κι εδώ τα πράγματα είναι μάλλον σαφή, παρά το ότι ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε επιμελώς να φωτίσει τις «γκρίζες» ζώνες. Τι ζητούσαν οι Ιταλοί; Χρηματοδότηση άνευ όρων, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της κρίσης. Τι πήραν; Πιστωτική γραμμή στο 2% του ΑΕΠ τους- όπως κι όσα κράτη μέλη το επιθυμούν- αλλά μόνο για δαπάνες Υγείας και πρόληψη και μόνο μέχρι να τελειώσει η κρίση. Κι αν οι Ιταλοί- ή οι υπόλοιποι- θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τη ζημιά στην οικονομία τους από το lockdown που επέβαλε ο κορωνοϊός; Πολύ απλά θα πάρουν πιστωτική γραμμή από τον ESM, αλλά με τους προβλεπόμενους όρους, κοινώς με μνημόνιο.
Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η Ιταλία θα «πληρώσει» τα δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και συνταξιοδοτικά «στραβοπατήματα» των προηγούμενων ετών, για τα οποία της είχαν «στημένη» κάποιοι στο Eurogroup. Και τι θα γίνει, όμως, με τους συνεπείς, που βρέθηκαν χωρίς ευθύνη τους στη δίνη αυτής της κρίσης; Θα περιμένουν το… Ταμείο Ανάκαμψης και τα παζάρια για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, για τον οποίο «σφάζονται» Βόρειοι και Νότιοι.
Eurogroup: Οι αρνητικοί οιωνοί
Οι άλλες δύο παράμετροι της χθεσινής απόφασης δεν αντέχουν κριτικής. Το ταμείο εγγυήσεων 25 δις ευρώ, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποτίθεται θα μοχλεύσει δάνεια 200 δις για μικρομεσαίες, δεν έχει καν στηθεί ακόμα, συνεπώς «ζεστό» χρήμα εδώ και τώρα για ρευστότητα δεν υπάρχει. Από την άλλη, η φιλόδοξη δράση SURE της Κομισιόν, για 100 δις χρηματοδότησης μειωμένων ωραρίων εργαζομένων, για να μην έχουμε τσουνάμι απολύσεων στην Ευρώπη, προϋποθέτει εγγυήσεις 25 δις ευρώ από τα κράτη μέλη.
Ο Μάριο Σεντένο ρωτήθηκε εάν αυτή η «δύναμη πυρός», που αποφάσισε το Eurogroup, είναι αρκετή, όταν η Κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι χρειάζονται 1,5 τρισ ευρώ. Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε, όμως, ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια…
- Ειδήσεις Live
- Κορωνοϊός: Πάνω από 95.000 νεκροί παγκοσμίως - Εικόνες σοκ στις ΗΠΑ με ομαδικό τάφο
- Επιστήμονες: Εχει διαγνωσθεί μόνο το 6% των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως -Πόσοι εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα
- Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Λάρισα -Σε καραντίνα οικισμός Ρομά μετά τα 20 κρούσματα