Τι είναι το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο -Ο ρόλος του Υπερταμείου - iefimerida.gr

Τι είναι το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο -Ο ρόλος του Υπερταμείου

Φωτό: Eurokinissi
Φωτό: Eurokinissi
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Tην δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου προανήγγειλε την Τρίτη 18 Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία του
Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το ποσό θα πρόερχεται από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο που υπολογίζονται σε 600 εκατ. Το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατ. αναμένεται να διατεθεί για την εξυπηρέτηση και περαιτέρω απομείωση του δημόσιου χρέους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κρατικό fund, στα πρότυπα άλλων wealth funds που λειτουργούν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει τον ρόλο του συγχρηματοδότη μαζί με άλλα funds και θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds. Θα μπορεί συνεπώς να συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις.

Επιπλέον, θα καταρτίζει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του Υπερταμείου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το επενδυτικό κεφάλαιο του Ταμείου θα που θα αποεπενδύεται, θα επανεπενδύεται κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο έχει προσλάβει την Blackrock η οποία θα εισηγηθεί για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου.

Η επιλογή της διοικητικής του ομάδας θα γίνεται από το Υπερταμείο με κριτήρια την επιστημονική κατάρτιση και ειδικότερα την αποδεδειγμένη υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά, επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων.

Απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης η αποστολή τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

Με βάση τον συστατικό του νόμο, το ΤΧΣ έχει διάρκεια ως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί και υπουργική απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα.

Τέλος, σύμβουλος του Υπερταμείου θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ