Εθνικής σημασίας το deal της ΔΕΗ με τη ρουμανική ENEL -Η γεωπολιτική σημασία της επέκτασης στα Βαλκάνια - iefimerida.gr

Εθνικής σημασίας το deal της ΔΕΗ με τη ρουμανική ENEL -Η γεωπολιτική σημασία της επέκτασης στα Βαλκάνια

Το λογότυπο της ΔΕΗ
Το λογότυπο της ΔΕΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ενέργειας Enel, για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, αποτέλεσε αφορμή για να αντιδράσει ξανά η αντιπολίτευση, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια προχωρά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ για «σκοπιμότητα» και ζητά εξηγήσεις για το «άνοιγμα» σε διεθνές επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, παρά την οριακή χρεοκοπία της, η ΔΕΗ της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχασε ποτέ τον διεθνή προσανατολισμό της. Ακόμη και όταν δεν υπήρχαν χρήματα για να αγοράσει υλικά συντήρησης δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ, βρέθηκαν τα κεφάλαια ύψους 4,8 εκατ. ευρώ για να αγοραστεί μια μικρή εταιρεία προμήθειας, χωρίς καθετοποιημένη παρουσία στην παραγωγή ηλεκτρισμού, μόνο με πελατολόγιο και υπογεγραμμένες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος, που αφορούν, μεταξύ άλλων, και σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, είχε κάνει λόγο για «καθαρά επενδυτική κίνηση» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθεί να ανοίξει το ντουλάπι και να δημιουργήσει θόρυβο η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, ούτε εγκρίνει, ούτε απορρίπτει, οι μέτοχοι έδωσαν την έγκριση».

Η σημαντική διαφορά ωστόσο, ήταν ότι εκείνη την περίοδο το κράτος ήταν ο πλειοψηφών μέτοχος στη ΔΕΗ, με ποσοστό άνω του 50%.
Επίσης, η EDS είχε προηγουμένως εξαγορασθεί από τον μητρικό επιχειρηματικό όμιλο Feroinvest. Η Feroinvest είχε ιδρυθεί το 2003 και ανήκε στον στενό συνεργάτη του τότε προέδρου της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αντιπροέδρου και υπουργού Συντονισμού Οικονομίας της γειτονικής χώρας Koco Angjushev. Δραστηριοποιούνταν στους τομείς της μεταλλουργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διέθετε περίπου 600 υπαλλήλους, ενώ για τον ιδιοκτήτη της Angjushev υπήρχαν δημοσιεύματα για δικαστικές επιχειρηματικές διενέξεις στη γειτονική χώρα.

Η εταιρεία το 2016 είχε υπογράψει 8 συμβάσεις προμήθειας αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς στις συμβάσεις με κρατικές επιχειρήσεις ήταν 6%. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, το 2015 η εταιρεία είχε τζίρο 87,23 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,06 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο ήταν κατά 40,7% μειωμένα σε σχέση με το 2014. Ακόμη και σήμερα, η εταιρεία μοιάζει με φάντασμα καθώς η δραστηριότητά της έμοιαζε να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα του Αντιπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ και κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για ένα «εθνικό deal» με την Enel, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, κάνει λόγω για «υπερκέρδη», μπερδεύοντάς τα με τα χρήματα που έδωσαν οι επενδυτές στην επιχείρηση, για «γαλάζια μπόνους» και σκοπιμότητες από μέρους της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε ζημίες ύψους 169,8 εκατ. ευρώ, δημοσιεύει τις αποδοχές του επικεφαλής, όπως κάνουν όλες οι εισηγμένες εταιρείες ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Enel κάνει λόγο για «εθνικής σημασίας deal» και «κίνηση εθνικού χαρακτήρα».

Μάλιστα, η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΔΕΗ γίνεται και επί… προσωπικού, με τον επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργο Στάσση να βρίσκεται, για άλλη μία φορά, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του Τομεάρχη Ενέργειας, Σωκράτη Φάμμελου, εγκαλεί τον Γιώργο Στάσση για την προϋπηρεσία του ως επικεφαλής της Enel Romania (πριν αναλάβει τα ηνία της ΔΕΗ, το καλοκαίρι του 2019) χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένα επιχειρήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας βρίσκεται τουλάχιστον 6 φορές υψηλότερα, κάτι που δείχνει την υγιή πορεία της ΔΕΗ.

Η γεωπολιτική σημασία της επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, μπορεί να γίνει ακόμη ευκολότερα αντιληπτή αν δει κανείς τις αντίστοιχες κινήσεις των ελληνικών τραπεζών ή του ΟΤΕ στο πρόσφατο παρελθόν. Οι εταιρείες αυτές θριάμβευσαν και αποτέλεσαν κυριολεκτικό «αποκούμπι» όταν η κρίση χρέους υποχρέωσε τις εταιρείες να μαζέψουν χρήματα πουλώντας τες, για να στηρίξουν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Κάτι ανάλογο κάνει τώρα και η ENEL. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τη ΔΕΗ. Σε περιβάλλον διεθνούς ύφεσης, η εταιρεία παραμένει ισχυρή και μπορεί να μεγαλώσει. Μαζί της μεγαλώνει και η Ελλάδα καθώς οι ειδικοί στη γεωπολιτική αντιλαμβάνονται ότι ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων ισοδυναμεί με ενίσχυση των εξοπλισμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ deal Ρουμανία επέκταση γεωπολιτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ