Με γνώμονα τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο Τομέας Πελατών Business Banking της Εθνικής Τράπεζας, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση στις 20 Οκτωβρίου με θέμα: «Στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πλαίσιο υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0, καθώς και οι ευκαιρίες που αναδύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την επιχειρηματικότητα.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί διεξοδικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων του Ταμείου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, η οποία τόνισε τη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως έκανε πάντοτε στη μακρόχρονη πορεία της. Ειδικά για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Τράπεζα δημιούργησε το ΕΘΝΙΚΗ 2.0, ένα πλαίσιο στήριξης και καθοδήγησης για την κάλυψη των αναγκών μιας επιχείρησης που επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα οφέλη των προγραμμάτων του Ταμείου. Παράλληλα, αναπτύσσει τη δική της «Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που αποτελούν προτεραιότητα για την Τράπεζα.
Η κ. Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε το σχεδιασμό του Ταμείου και τη σημασία του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου του επενδυτικού κενού (επενδύσεις ως % του ΑΕΠ) που παρατηρείται στη χώρα μας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά και του κενού πληροφόρησης που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις αυτές, παρά το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις. Μετά τη στήριξη ρευστότητας, που αποτέλεσε ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας εξασφαλίζοντας την επιβίωση των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, πλέον το στοίχημα είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι πόροι του Ταμείου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία, καθώς ξεκλειδώνουν σημαντική δυναμική σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομίας, με εστίαση στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορικής, της βιομηχανίας, του τουρισμού και των κατασκευών. Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί η διάθεση των επιχειρήσεων για αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι αισιόδοξες.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καναβός, Επικεφαλής Τομέα Πελατών Business Banking, επικεντρώθηκε στα κρίσιμα σημεία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων μέσω επιδοτήσεων και δανείων ανά κλάδο δραστηριοποίησης.
Περαιτέρω, παρουσίασε τα ειδικά εργαλεία του πλαισίου στήριξης ΕΘΝΙΚΗ 2.0 που έχουν σκοπό να κατευθύνουν τον πελάτη βάσει και των κριτηρίων επιλεξιμότητας και λοιπών προδιαγραφών του προγράμματος και τόνισε το σημαντικό ρόλο των προσωπικών συμβούλων Business Banking του δικτύου Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων των πελατών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τα οποία εκτείνονται από προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας μέχρι χρηματοδότηση παγίων και από συναλλακτικά προϊόντα για τις καθημερινές επιχειρηματικές συναλλαγές μέχρι εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα.
Περισσότερα για το πλαίσιο υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0 καθώς και φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ.