Πριν από το Πάσχα- αν όλα πάνε καλά- θα ανεβάσει ρολά η εστίαση και οι επαγγελματίες του κλάδου άρχισαν να προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους μετά από έναν παρατεταμένο «Χειμώνα».
Αυτό το φως στο τούνελ, είναι το πρώτο μετά την πολύμηνη καραντίνα τους, ωστόσο οι φορείς του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η μετάβαση στην “επόμενη ημέρα” θα είναι δύσκολη και σίγουρα όχι ίδια για όλους. Πέρα από τις απώλειες τζίρου στη διάρκεια αυτών των μηνών, αυτό που “καίει” τους επαγγελματίες του κλάδου είναι το κόστος για τα πρώτα έξοδα της επανεκκίνησης. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2.000 με 3.000 ευρώ, για τις δαπάνες προμήθειας πρώτων υλών κ.λ.π.
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ο κλάδος της εστίασης ζητά 7 συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση:
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
- Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
- Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
- Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
- Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
- Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Με φόντο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αποτύπωσαν απώλειες τζίρου 2,3 δισ ευρώ ή 37,7% συνολικά στον κλάδο, έρευνες ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους που αντιστοιχούσε σε 51,7%. Κι αυτό αποτελεί μια από τις σύνθετες παραμέτρους του προβλήματος, δηλαδή η ανισοκατανομή των απωλειών άρα και των μέτρων στήριξης.
Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις, που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας, προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης, δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά. Σημειωτέον, ότι εκτός των άλλων, η εστίαση έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά “κόκκινων” δανείων: 54,3%!
Από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν, πάντως, ότι μόνο με το “εργαλείο” της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν ενισχυθεί με περίπου 1,9 δισ ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων και η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, οι απώλειες επί των δηλωμένων εσόδων απορροφώνται ή υπερκαλύπτονται.