Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας μιλά για τις νέες οικονομικές προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, αναφέρει:
Η λήξη του πλαισίου της Ενισχυμένης Εποπτείας είναι μια εθνική επιτυχία που αποτελεί, εκτός των άλλων, ισχυρή απόδειξη ότι πλέον η χώρα μας αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πιστωτικός κίνδυνος μειώνεται και δρομολογείται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Πρόκειται για μια επιτυχία που πιστώνεται επίσης στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου». Δυσφημίστηκαν άδικα ως οι «τεμπέληδες της Ευρώπης», φορολογήθηκαν άγρια με οριζόντια και απεχθή μέτρα, είδαν το εισόδημα και το βιοτικό τους επίπεδο να ισοπεδώνεται και τα όνειρά τους να συντρίβονται από σκληρά Μνημόνια, αντικρίζοντας με τρόμο το έλλειμμα αλληλεγγύης από ευρωπαίους «εταίρους» και θεσμούς.
ΕΣΕΕ: Οι ευνοϊκές επιπτώσεις από τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας να συμπληρωθούν από την κατάργηση των άδικων μνημονιακών παρεμβάσεων
Η ελληνική κυβέρνηση, με «όπλα» το θετικό διεθνή απόηχο από τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας και την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που καταγράφεται στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, καλείται να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μακροπρόθεσμες ευνοϊκές επιπτώσεις από τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας θα πρέπει να συμπληρωθούν με την άμεση και οριστική κατάργηση όλων των άδικων, μνημονιακών επιβαρύνσεων, που αποστερούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από πολύτιμη ρευστότητα. Γι’ αυτό, ενόψει και των κυβερνητικών ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ΕΣΕΕ επαναφέρει το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο και παράλογο απομεινάρι της μνημονιακής περιόδου.
Το «κλείσιμο του κύκλου των Μνημονίων» πρέπει να είναι πλήρες, ώστε να ανοίξουμε έναν νέο, ενάρετο κύκλο εμπιστοσύνης και συνεργασίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την ελληνική Πολιτεία, μέσα στον οποίο θα θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία απέναντι στις καινούριες, πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.