Οι CEOs μεγάλων εταιρειών, όπως η Amazon, καλούν τους εργαζομένους τους πίσω στο γραφείο, δείχνοντας να απορρίπτουν την remote εργασία.
Πολλοί εκτιμούν ότι εντός του 2025 όλο και περισσότερες εταιρείες θα δώσουν τέλος στην τηλεργασία, η οποία άνθησε την περίοδο της πανδημίας και μετέπειτα.
Μέχρι στιγμής φέτος, η JPMorgan Chase και η WPP έχουν καλέσει το προσωπικό πίσω στο γραφείο. Παρόλο που οι διευθύνοντες σύμβουλοι αυτών των εταιρειών υποστηρίζουν ότι η δουλειά στο γραφείο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της καθοδήγησης, οι αποφάσεις τους έχουν συναντήσει την αντίδραση του προσωπικού.
Η JPMorgan έκλεισε ένα εσωτερικό φόρουμ, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι της τράπεζας για να επικρίνουν τη νέα πολιτική, ενώ μια διαδικτυακή αίτηση που ζητά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της WPP να ανατρέψει την εντολή της εταιρείας για τετραήμερη επιστροφή στο γραφείο έχει υπογραφεί από χιλιάδες.
Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, το 83% των CEOs αναμένουν πλήρη επιστροφή στο γραφείο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της KPMG.
Η Cameo θέλει να βάλει τέλος στην τηλεργασία και δίνει ορισμένα προνόμια
Την ώρα που μία-μία οι εταιρείες ζητούν επιστροφή στο γραφεία, μία Cameo το πράττει, δίνοντας ορισμένα προνόμια.
Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στην εφαρμογή για βίντεο-χαιρετισμούς διασημοτήτων, αρχίζουν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σικάγο από Δευτέρα έως Πέμπτη. Σε αντάλλαγμα, οι περίπου 24 εργαζόμενοι μπορούν να περιμένουν ετήσια αύξηση 10.000 δολαρίων, δωρεάν γεύμα, δωρεάν πάρκινγκ και πρόσβαση σε γυμναστήριο που βρίσκεται στον χώρο.
«Στρώνουμε το ''κόκκινο χαλί'', είναι η πρώτη μας εταιρική αξία και πραγματικά νιώσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε τα HQ ένα προνόμιο, όχι μια τιμωρία» λέει ο CEO της Cameo, Στίβεν Γαλάνης, στο CNBC Make It. «Ξέρουμε ότι ζητάμε περισσότερα από εσάς για να εγκαταλείψετε την ευελιξία και θέλαμε να σας αποζημιώσουμε γι' αυτό».
Πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι θα δέχονταν μείωση μισθού για να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Η Cameo ελπίζει να αντιστρέψει το κλίμα.
Ο Γαλάνης και η ομάδα του κατέληξαν σε ετήσια αύξηση 10.000 δολαρίων, επειδή το ποσό αυτό είναι «ουσιαστικό για όλους», ιδίως για τους νεότερους υπαλλήλους. «Αυτό μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ τού αν θα μπορέσουν να βρουν ένα διαμέρισμα στην πόλη ή αν θα πρέπει να πάρουν το τρένο επειδή ζουν με τους γονείς τους στα προάστια».
Η Cameo απασχολεί σήμερα 50 υπαλλήλους, εκ των οποίων 26 στο Σικάγο και άλλους σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι remote εργαζόμενοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Το «μπόνους» δεν ισχύει για τους εργαζόμενους εκτός Σικάγο, αν και «αν ήθελαν να μετακομίσουν στο Σικάγο, θα τους δίναμε ένα επίδομα μετεγκατάστασης και θα ήταν επιλέξιμοι», είπε ο Γαλάνης.
Τα κεντρικά γραφεία της Cameo στο Σικάγο άνοιξαν το καλοκαίρι του 2024, αλλά οι επικεφαλής δεν έθεσαν ποτέ χρονοδιάγραμμα για το πότε χρειάζεται να πηγαίνουν στο γραφείο και οι εργαζόμενοι, γενικά, εμφανίζονταν δύο με τρεις φορές στη μέση της εβδομάδας, λέει ο Γαλάνης.
Η νέα πολιτική των τεσσάρων ημερών ανακοινώθηκε στο προσωπικό πριν από ένα μήνα. «Αν ζείτε στο Σικάγο, είστε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο - δεν υπάρχει επιλογή γι' αυτό. Και σε αντάλλαγμα, σας δίνουμε αύξηση 10.000 δολαρίων».
Όπως αναφέρει, κανένας από τους υπαλλήλους δεν παραιτήθηκε ή δεν μετακόμισε από το Σικάγο μετά την ανακοίνωση. Λίγοι εκτός Σικάγο έχουν δηλώσει ότι ενδεχομένως να μετακομίσουν πιο κοντά στα κεντρικά γραφεία λόγω των νέων προνομίων.
Οι remote εργαζόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στην «team week» της Cameo, που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι, όπου μπορούν να ταξιδέψουν στο Σικάγο μία φορά το μήνα για μια καθορισμένη εβδομάδα όπου «όλοι είναι μέσα», λέει ο Γαλάνης. Δεδομένου ότι η εταιρεία καλύπτει τις πτήσεις, τα καταλύματα και ορισμένα γεύματα, λέει, «αν το εκμεταλλεύεστε αυτό κάθε μήνα, είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με την αύξηση που πήραν οι κάτοικοι του Σικάγο».