Η επιχειρηματικότητα σε κάθε έκφανσή της, είτε νεοφυής, είτε εγκαθιδρυμένη χρειάζεται πρόσβαση σε εργαλεία, μεθόδους και γνώση, ιδιαίτερα σε αυτή την κομβική στιγμή που βρισκόμαστε.
Στην τελική ευθεία για την post-covid εποχή, απαιτούνται αντανακλαστικά, διάθεση για προσφορά και ομαδική δουλειά για την ολική επανεκκίνηση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, στέκεται ουσιαστικά, δίπλα στην επιχειρηματικότητα με την 2η επικαιροποιημένη έκδοση της “Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας”, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους, είτε βρίσκονται προ των πυλών της επιχειρηματικότητας, είτε έχουν εισέλθει σε αυτήν.
Η Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι μόνο σαν ένας οδηγός εκκίνησης των νέων επιχειρηματιών για να εκπληρώσουν το όραμά τους και ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για κάθε πρωτοεμφανιζόμενη επιχείρηση αλλά και σαν βοήθημα σε ήδη εδραιωμένους επιχειρηματίες. Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του Startup Toolkit έγινε το 2014 από την Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου και έκτοτε επικαιροποιείται συνεχώς με σκοπό να καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τη αγοράς.
Η ιδέα άρχισε “να παίρνει σάρκα και οστά” όταν έγινε αντιληπτό πως κάποιος που επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, μπορεί να έχει μια πολύ καλή ιδέα, ωστόσο δεν έχει μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική γνώση ώστε να πορευτεί σωστά στο επαγγελματικό του εγχείρημα. Οι καταξιωμένοι επαγγελματίες οφείλουν να επιστρέψουν στην κοινωνία τη γνώση και τη μέθοδο που διαθέτουν και να παραδώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους επιχειρηματίες. Αυτοί άλλωστε αποτελούν το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας, πρίσμα υπό το οποίο, ξεκίνησε η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί αυτός ο οδηγός. Τα έμπειρα μέλη της επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικός, του Επιμελητήριου θέλησαν και θέλουν με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν και να μεταλαμπαδεύσουν την τεχνογνωσία τους με σκοπό να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που διασυνδέει την εκπαίδευση και τη γνώση με την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα συνδέεται με μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες συντελούν αποφασιστικά στη διάχυση της γνώσης που προσφέρει η Εργαλειοθήκη.
Δύο γυναίκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, δίνουν το στίγμα τους για αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και τον οδικό χάρτη για ένα συνολικό φάσμα δράσεων με επίκεντρο την υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Tην εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε ΕΔΩ.
To Startup Toolkit μπορεί να εξασφαλίσει την προοπτική που αναζητά o επιχειρηματίας της σύγχρονης εποχής
Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε χαρακτηριστικά.
Πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε την 2η και επικαιροποιημένη έκδοση της “Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας”, η οποία έχει σκοπό να καλύψει με συνοπτικό και ταυτόχρονα διαφωτιστικό και αποτελεσματικό τρόπο την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που πρέπει να έχουν οι μελλοντικοί επιχειρηματίες είτε είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είτε ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τη δική τους νεοφυή επιχείρηση αλλά και εκείνοι που ήδη βρίσκονται στο επιχειρείν. Σκοπός της Εργαλειοθήκης είναι να «διαβάσει» και να αναλύσει κεντρικά ζητήματα του επιχειρείν τα οποία θα μπορούσαν να στοιχίσουν στους υποψήφιους και εν δράσει επιχειρηματίες χρόνο και χρήμα αλλά και να τους δημιουργήσουν ανασφάλεια στα βήματά τους. Οι προκλήσεις και οι απειλές αντιμετωπίζονται με προνοητικότητα, σχέδιο και γνώση. Μέσα από την γνώση γινόμαστε ικανοί να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που θα έρθουν και να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας.
Κάθε επιμέρους ενότητα που περιλαμβάνεται στην «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» είναι βασισμένη στη γνώση και στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική λειτουργία ενός Οργανισμού ή μιας επιχείρησης. Άνθρωποι καταξιωμένοι στον χώρο τους συνέβαλαν ουσιαστικά για την ολοκλήρωση του Startup Toolkit, προσφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους. Από την ιδέα στην υλοποίηση, τη γνώση των θεμάτων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία, την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της επιχείρησης και τη στρατηγική επικοινωνία σκιαγραφείται ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης πορείας με εμπειρία και γνώση στο επιχειρείν. Παράλληλα, και γνώμονα σημαντικά case studies που έχουν δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν και παρουσιάζονται στην εργαλειοθήκη, οι νέοι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να διευρύνουν τα επαγγελματικά τους βήματα και τελικά να πετύχουν το προσωπικό τους όραμα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για το σπουδαίο έργο τους και συμβολή στην ανάπτυξη του περιεχομένου, τη Χριστίνα Θεοφιλίδη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, την Ελίνα Παρασκευοπούλου, την Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, τον Νικόλαο Πορφύρη, τη Βαρβάρα Μέργου, τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο, την Όλγα Αζιλαζιάν, τον Σπύρο Αρσένη και το Γιάννη Ριζόπουλο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνω για τη σημαντική συμβολή του, στον Λουκά Πηλίτση, ο οποίος δυστυχώς δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Είμαι όμως σίγουρη πως η παρουσία του, θα μας συντροφεύει πάντα.
Το επιχειρείν, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η επένδυση στην καινοτομία και την εκπαίδευση αλλά και οι αντιλήψεις και ο τρόπος σκέψης που καθρεφτίζονται μέσα από την επιχειρηματική δημιουργία, απέδειξαν ότι αποτελούν δομικό πυλώνα για να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περιβάλλον για υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι ικανές να ανταπεξέλθουν και να βγουν κερδισμένες από τις προκλήσεις της εποχής. Είμαι βέβαιη ότι η Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Επιτροπής Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης θα συμβάλλει σε αυτή την συλλογική προσπάθεια.
Στηρίζοντας την Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα μέσα από δράσεις Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης και μέσα από νέες Τραπεζικές Υπηρεσίες
Η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της τόνισε πως η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο πλευρό των νεοφυών επιχειρήσεων στηρίζοντας έμπρακτα τα πρώτα τους βήματα μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Το NBG Business Seeds έχει ξεκινήσει το έργο του εδώ και 11 χρόνια και περιλαμβάνει δράσεις οικονομικής στήριξης, δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών, παροχής υποδομών καθώς και εκδηλώσεις καθοδήγησης και δικτύωσης.
Στενός συνεργάτης του προγράμματος, είναι το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο με το οποίο έχουμε διοργανώσει πολλές δράσεις από κοινού. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει στην Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου..
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας και της διαχρονικής στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από την Εθνική Τράπεζα, αγκαλιάσαμε από την αρχή την πρωτοβουλία της Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας χορηγώντας δύο φορές την έκδοσή του οδηγού, συμμετέχοντας στη συγγραφή του και στις πολλαπλές εκδηλώσεις παρουσίασής του.
Για εμάς η Εργαλειοθήκη αποτελεί έναν σημαντικό οδηγό επιχειρηματικότητας για όλους τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να καινοτομήσουν είτε παράγοντας νέα προϊόντα είτε εισάγοντας την ψηφιοποίηση στις εργασίες της επιχείρησής τους.
Έχουμε διανύσει ένα κρίσιμο έτος για την οικονομία μας και όχι μόνο- για τις οικογένειες μας, τις συνήθειες μας, την καθημερινότητα μας. Η πανδημία μας ώθησε να γίνουμε πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι, να υιοθετήσουμε τεχνολογίες και πρακτικές για να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε μέρος της χαμένης δραστηριότητας. Η πανδημία επίσης επιτάχυνε την πορεία ψηφιοποίησης, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για online υπηρεσίες. Το 58% των πελατών προχώρησαν σε ηλεκτρονικές παραγγελίες το 2020, έναντι 36% το 2018. Αυτή η αύξηση επιτάχυνε την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ: 30% των πολύ μικρών και 50% των μεσαίων προχώρησαν σε σχετικές κινήσεις εν μέσω της πανδημίας, ενώ ένα 18% σχεδιάζει περαιτέρω ψηφιακές επενδύσεις.
Η καινοτομία αποτελεί βασική επιδίωξη μας στην Εθνική μας Τράπεζα. Επενδύοντας στην τεχνολογία, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας λύσεις για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα τους. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το Digital Customer Onboarding το οποίο αλλάζει ριζικά τον τρόπο συναλλαγής με την τράπεζα μας, επιτρέποντας το άνοιγμα πρώτου τραπεζικού λογαριασμού από το κινητό, χωρίς επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα. Στην ίδια λογική, το δάνειο express δίνει τη δυνατότητα σε πελάτες να κάνουν αίτηση για καταναλωτικό δάνειο και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να αξιολογηθούν και να βρουν τα χρήματα του δανείου στον λογαριασμό τους – χωρίς και πάλι να χρειαστεί να μετακινηθούν από όπου βρίσκονται.
Η καινοτομία λοιπόν είναι το σήμερα, όχι το μέλλον. Και έχει επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Φέρνει προστιθέμενη αξία. Και απαιτεί συνεργασία.
Σε αυτήν την προσπάθεια για καινοτομία και ψηφιοποίηση η Εργαλειοθήκη αποτελεί ένα απαραίτητο εκπαιδευτικό βοήθημα για τους νέους επιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο ότι τη διανέμουμε στις Ημερίδες Καινοτομίας αλλά και τα bootcamps που διοργανώνουμε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
Για το 2022, έχουμε προσκαλέσει το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο να διοργανώσει ξεχωριστά workshops παρουσίασης της Εργαλειοθήκης στις τέσσερις παραπάνω πόλεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης των ετήσιων Ημερίδων μας. Μαζί και με πολλούς ακόμη φορείς, υλοποιούμε στην πράξη τις συνέργειες. Παρουσιάζουμε προγράμματα στήριξης, αναδεικνύουμε βέλτιστες πρακτικές, ενημερώνουμε για χρηματοδοτικά εργαλεία και γνωριζόμαστε μεταξύ μας προάγοντας την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.