Δεκατρία χρόνια μετά την δημιουργία του το 2010, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποχωρεί με ταχείς ρυθμούς από τις ελληνικές τράπεζες.
Η διπλή ανακοίνωση της Δευτέρας για την πώληση του 9% της Alpha Bank και την δημόσια προσφορά για το 20-22% της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν ένα ακόμη βήμα εξόδου του ΤΧΣ από τον τραπεζικό κλάδο.
Η αρχή έγινε με την Eurobank
Στις 09/10 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε την επιτυχημένη μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής του στην Eurobank, ήτοι την πώληση 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank.
Συνέχεια με Alpha Bank
Oλοκληρώθηκε την Δευτέρα η εξαγορά από την ιταλική UniCredit του 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλείσει το deal σε τιμή πώλησης 1,39 ευρώ ανά μετοχή.
Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής, αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.
Μέχρι την Πέμπτη το 20% της Εθνικής
Τη διάθεση συμμετοχής 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, με δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) κατά έως 18.294.303 μετοχές, σε τιμή διάθεσης που κυμαίνεται μεταξύ 5 ευρώ και 5,44 ευρώ ανά μετοχή, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H δημόσια προσφορά θα διαρκέσει από 14-16 Νοεμβρίου και το ποσοστό διάθεσης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 22%, αναμένοντας να αποφέρει στο ΤΧΣ περίπου 1 δισ. ευρώ. Την Τρίτη μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά είχε υπερκαλυφθεί το βιβλίο προσφορών, ενώ μέχρι τώρα η ζήτηση έχει ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Παίρνει σειρά η Πειραιώς
Μετά και την πώληση τουλάχιστον του 20% της ΕΤΕ, στο ΤΧΣ θα έχει απομείνει περίπου άλλο ένα 20% της τράπεζας στην κατοχή του, ενώ απομένει να προχωρήσει και στην διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ιστορική διαδρομή του ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συστάθηκε την 21/07/2010 και έχει ενισχύσει τις τράπεζες με 46 δισ. ευρώ από το 2011, ως μέρος του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από τους θεσμούς, θωρακίζοντας το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις την περίοδο της κρίσης και συμβάλλοντας έως σήμερα στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την επαρκή μόχλευση για την υποστήριξη της οικoνομίας
Για πρώτη φορά, το 2021, το ΤΧΣ δρα ως στρατηγικός εταίρος και ενεργός μέτοχος των τραπεζών, συμμετέχοντας με 395 εκ στις αυξήσεις κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, μάλιστα, η αύξηση είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συναλλαγές μέσω κεφαλαιαγοράς από το 2017 και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα από το 2015. Στην περίπτωση της Alpha Bank, η αύξηση αποτελεί την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα από το 2011
Το 2021 σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά όπου του ΤΧΣ συμμετείχε σε μη συστημική τράπεζα, την Τράπεζα Αττικής.
Στρατηγικός στόχος του ΤΧΣ είναι ως το τέλος του 2025 να έχει μεταβιβάσει το σύνολο των συμμετοχών του, υλοποιώντας μακράν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Με την ολοκλήρωσή της Στρατηγικής Αποεπένδυσης θα έχει εκπληρωθεί ο σκοπός ύπαρξης του Ταμείου και το κρίσιμο εγχείρημα της στήριξης των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων καταθετών και της εθνικής οικονομίας για την επίτευξη υγιούς και βιώσιμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με όρους μακροπρόθεσμης ευημερίας όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για την ελληνική κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ηλία Ξηρουχάκη.