Έρευνα Alpha Bank: To 52% δίνει πάνω από το 30% του μισθού του για ενοίκιο -Ανέφικτη η αγορά κατοικίας - iefimerida.gr

Έρευνα Alpha Bank: To 52% δίνει πάνω από το 30% του μισθού του για ενοίκιο -Ανέφικτη η αγορά κατοικίας

Αθήνα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ύψος του ενοικίου δεν είναι προσιτό για κάποιον που ζει σήμερα στην Ελλάδα, δεδομένου του ύψους των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με το σχεδόν 70% των ερωτηθέντων σε έρευνα πεδίου που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Alpha Bank η QED, ένα ελληνικό ινστιτούτο έρευνας αγοράς και κοινωνικής έρευνας, με στόχο να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση της εγχώριας αγοράς κατοικίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο, περίπου 77% για τους παντρεμένους που νοικιάζουν καθώς για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών μιας οικογένεια απαιτούνται περισσότερα τετραγωνικά, ενώ προστίθενται και επιπλέον κριτήρια όπως η περιοχή (συγκοινωνίες, σχολεία, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, ασφάλεια) που μπορεί να ανεβάσει το κόστος ενοικίασης, αλλά και αγοράς ακινήτου.

Οι παντρεμένοι θεωρούν ανέφικτη την αγορά κατοικίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα οι παντρεμένοι που νοικιάζουν την τρέχουσα κατοικία τους, μια από τις δημογραφικές ομάδες με το υψηλότερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας είναι και οι πιο απαισιόδοξοι, καθώς 6 στους 10 θεωρούν ότι είναι ανέφικτη μια τέτοια αγορά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της QED η οικονομική επιβάρυνση των ενοικιαστών είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς το 52% δήλωσε ότι διαθέτουν περισσότερο από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους για την πληρωμή ενοικίου. Ανω του 30% του εισοδήματος πηγαίνει στο ενοίκιο για το 61% των νοικοκυριών που το εισόδημα τους είναι κάτω των 1450 ευρώ.

Τα νέα μέτρα

Το μόνιμο μέτρο επιστροφή του 1/12 του ετήσιου μισθώματος κύρια ή/και φοιτητικής κατοικίας με πλαφόν τα 800 ευρώ (+50 ευρώ για κάθε παιδί) βάσει διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων (τα τελευταία δεν αφορούν την φοιτητική κατοικία) θα δώσει ανάσα στους ενοικιαστές. Και ταυτόχρονα αποτελεί κίνητρο για να δηλώνεται το πραγματικό ύψος του ενοικίου στην εφορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων είδαν αύξηση στο ενοίκιο

Σε ότι αφορά τις μεταβολές των ενοικίων, άνω του 50% των ερωτηθέντων στην έρευνα της QED για λογαριασμό της Alpha Bank δήλωσε ότι είχε αύξηση στο ενοίκιό του τα τελευταία δύο χρόνια. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% στην Αθήνα και στο 58% στη Θεσσαλονίκη. Σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο. Το ποσοστό των ενοικιαστών που είχαν αύξηση στα ενοίκια τους τα δύο τελευταία χρόνια είναι σημαντικά υψηλότερο στα νησιά (63%), δηλαδή στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλότερο ποσοστό της οικονομίας διαμοιρασμού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Συνολικά, το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε αυξήσεις ενοικίων έως και 10%, το 30% μεταξύ 10% και 20% και περίπου το 25% δήλωσε ότι το ενοίκιό τους αυξήθηκε κατά 20% ή περισσότερο. Οι προσδοκίες των ενοικιαστών για τα μέλλον δεν είναι αισιόδοξες καθώς το 60% αναμένει αύξηση των ενοικίων τα επόμενα 5 χρόνια ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξοι είναι οι παντρεμένοι που νοικιάζουν καθώς τα 2/3 αναμένουν περαιτέρω αύξηση.

Την ίδια στιγμή στην ερώτηση σε ποιο βαθμό η τρέχουσα κύρια κατοικία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες, οι νέοι που συζούν και οι παντρεμένοι που νοικιάζουν εκφράζουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες. Περίπου το 53% των νέων που συζούν και 46% των παντρεμένων δηλώνουν ότι η κύρια κατοικία που νοικιάζουν καλύπτει σε περιορισμένο βαθμό ή καθόλου τις στεγαστικές ανάγκες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ακίνητα ενοίκια έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ