Μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ τήρησε την υπόσχεσή της για μείωση των επιτοκίων, αλλά αποκάλυψε και μια πρόβλεψη για τις τιμές καταναλωτή που άφησε τους επενδυτές να αναρωτιούνται πού κατευθύνεται η πολιτική στη συνέχεια, οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών σημειώνουν ότι τώρα βρίσκονται ξανά σε φάση επιφυλακής παρά σε στάση περαιτέρω περικοπών.
«Η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της μάλλον προσεκτικά και να μην βιαστεί πολύ με τη μείωση του επιτοκίου», δήλωσε ο Madis Muller της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας στο ραδιόφωνο Aripaev την Παρασκευή, ενώ ο Λετονός συνάδελφός του Martin Kazaks παρατήρησε ότι «η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας» όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βρίσκεται «στον αυτόματο πιλότο» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.
Αν και καθένας από αυτούς τους αξιωματούχους ανήκε στο στρατόπεδο των γερακιών του Διοικητικού Συμβουλίου τα τελευταία δύο χρόνια, οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν πώς ο απόηχος μιας τολμηρής απόφασης για απόκλιση της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης από την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει αφήσει την ΕΚΤ σε μια διστακτική διάθεση για περαιτέρω δράση.
Η απόφαση της Πέμπτης ήταν μόλις η δεύτερη μέχρι στιγμής από κεντρική τράπεζα της G7 που μειώνει το κόστος δανεισμού μετά την κίνηση της Τράπεζας του Καναδά την Τετάρτη.
Περισσότερος χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε προβλέψεις που δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι θα χρειαστούν πλέον περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, προκαλώντας ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σχετικά με το γιατί προχώρησε στην μείωση των επιτοκίων.
Απάντησε ότι η ΕΚΤ θα λαμβάνει αποφάσεις «εξαρτώμενες από τα δεδομένα» σε βάση «ανά συνεδρίαση».
Ο Robert Holzmann της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας αντιτίθεται στη μείωση των επιτοκίων. «Οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα πρέπει να είναι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα», δήλωσε μέσω εκπροσώπου του, αφού η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι υπήρξε ένας διαφωνών.
«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας», ανέφερε ο Kazaks, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, σε ανάρτησή του στο ιστολόγιο την Παρασκευή. «Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και η ανεργία χαμηλή, γεγονός που διατηρεί τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς», σημείωσε.
Βήμα-βήμα οι επόμενες αποφάσεις
Ο Muller δήλωσε ότι δεν θέλει να «κάνει εικασίες για τις επόμενες αποφάσεις, οι οποίες εξαρτώνται πραγματικά από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία». Ο Bostjan Vasle, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, επανέλαβε μια φράση από τη δήλωση πολιτικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρξει προδέσμευση για μια συγκεκριμένη πορεία του κόστους δανεισμού.
Αυτό επανέλαβε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Ισπανίας, παρατήρησε ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο επίπεδο αβεβαιότητας και θα ενεργήσει ανάλογα με τα δεδομένα και τις δικές της προβλέψεις.
Μπορεί να είναι έτσι, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν ήδη αποκλείσει μια δεύτερη περικοπή τον Ιούλιο, και ορισμένοι αμφισβητούν επίσης αν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σοφό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Ο Gediminas Simkus, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, αρνήθηκε να εκφράσει άποψη σχετικά με την απόφαση του Ιουλίου, λέγοντας μόνο ότι η ΕΚΤ χρειάζεται «στρατηγική υπομονή» για να αξιολογήσει τα στοιχεία που θα φθάσουν τους επόμενους έναν - δύο μήνες.
Εάν οι οικονομικές τάσεις αποδειχθούν σύμφωνες με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, «θα υπάρξουν και άλλες περικοπές», αλλά «πότε, με ποια ταχύτητα, ποια τροχιά - ας περιμένουμε να δούμε», είπε.
«Ένα επίπεδο περιορισμού εξακολουθεί να είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Simkus. «Όταν ακούω θριαμβευτικές δηλώσεις ότι όλα τελείωσαν, ο πληθωρισμός ξεπεράστηκε, λέω ας περιμένουμε, ο δρόμος είναι ανώμαλος».