Επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου ο Πολ Τόμσεν - iefimerida.gr

Επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου ο Πολ Τόμσεν

Ο Πολ Τόμσεν σε ομιλία
Πολ Τόμσεν / Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Λίγες ώρες πριν συναντηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν έκανε σαφές γιατί η κυβέρνηση «καίγεται» να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ένεκα της Εαρινής Συνόδου, ο επικεφαλής του τμήματος Πολ Τόμσεν ρωτήθηκε για την αναγκαιότητα περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου, που έχει ψηφιστεί κατόπιν πιέσεων του ΔΝΤ, για να τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2020. Ο Δανός ουδόλως πτοήθηκε από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι συναίνεσαν στην κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και επισήμανε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές όχι για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για αναπτυξιακούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα απελευθερωθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για επενδύσεις, για ένα πιο φιλικό φορολογικό περιβάλλον, για την αποκατάσταση των δημόσιων δαπανών που συμπιέστηκαν στη διάρκεια της κρίσης με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής βασικών δημόσιων υπηρεσιών» τόνισε ο Πολ Τόμσεν, με φόντο την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup που προκάλεσε πολιτικό σούσουρο, καθώς αναφέρει ότι οι Ελληνικές Αρχές δεσμεύθηκαν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κυρίως της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δηλαδή της μείωσης του αφορολογήτου.

Επισήμως αντίδραση από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει εκτός από κάτι μισόλογα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όλα στην ώρα τους». Και ναι μεν η σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2020 θα ξεκινήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου και το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο, δηλαδή αφού θα έχουν προηγηθεί σε κάθε περίπτωση οι εθνικές εκλογές, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους.

Για ποιόν λόγο; Γιατί πριν μπει το καλοκαίρι θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο, που καλύπτει την περίοδο ως το 2023 και είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψει πώς θα κινηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα φέρει πάλι δύο σενάρια, όπως έγινε με τις συντάξεις ή θα φέρει μόνο το βασικό σενάριο, που προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου αφήνοντας για το Φθινόπωρο τα δύσκολα; Αν προτιμήσει τη δεύτερη επιλογή, για να αποφύγει τις διενέξεις με τους Ευρωπαίους σε αυτήν την περίεργη περίοδο, τότε είναι προφανής ο δύσκολος επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος. Αν πάλι προτιμήσει την επιλογή του διπλού σεναρίου, θα πρέπει να «μαζέψει» τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και της έκτακτης εισφοράς, που περιμένουν κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα….

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ