Οι πρώτες καταδρομικές εφορμήσεις των Ράμπο της ΑΑΔΕ σε τέσσερα μεγάλα Κυκλαδονήσια και το όργιο φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε σε οικοδομικές δραστηριότητες, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Η επιχείρηση με κωδικό «Μπετόν Αρμέ», που έφερε στο φως το iefimerida το βράδυ του Σαββάτου, ξεπερνά κάθε προσδοκία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο και Μήλο, δημιουργούν μια «γραμμή» παραβατικότητας που φτάνει ως τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Κίνα!
Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση «Μπετόν Αρμέ»
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τους χειμερινούς μήνες, στα νησιά των Κυκλάδων όπου η τουριστική δραστηριότητα είναι υποτυπώδης ή μηδαμινή, το βάρος πέφτει στις οικοδομικές δραστηριότητες. Κατοικίες και τουριστικές μονάδες κατασκευάζονται ή συντηρούνται με πυρετώδεις ρυθμούς, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα ως το Πάσχα, που συνήθως σηματοδοτεί τη νέα τουριστική περίοδο. Οι πληροφορίες που έφτασαν στο επιτελείο της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στη Φορολογική Περιφέρεια Πειραιά, ήταν ότι πέρα από τον οικοδομικό οργασμό, υπάρχει και όργιο φοροδιαφυγής.
Ομάδες 2-3 εφοριακών έφυγαν για τα 4 νησιά- έπονται Νάξος και Πάρος- με αποστολή να παρατηρήσουν και να καταγράψουν όλες αυτές τις διαδικασίες. Για να φτάσουν στο στόχο, εμφανίζονταν ως εμπορικοί αντιπρόσωποι ή απλοί τεχνίτες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι) και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ήταν υπεραρκετά για να ξεκινήσει η επιχείρηση «Μπετόν Αρμέ». Φορτηγά που έφερναν στη Μύκονο αμμοχάλικο από τη Λέρο και μάρμαρα από την Τήνο ακινητοποιήθηκαν στο λιμάνι και βρέθηκαν χωρίς τα αναγκαία συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία, μάντρες με οικοδομικά υλικά «σφραγίστηκαν», μπήκαν «λουκέτα» σε επιχειρήσεις αλλά και στο κεντρικό κατάστημα του συνεταιρισμού απ’ όπου προμηθεύονται υλικά οι τεχνίτες του νησιού, ενώ τα «ντου» που έγιναν σε οικοδομές έδειξαν και όργιο «μαύρης» εργασίας.
Σε μια τέτοια έφοδο χολιγουντιανού τύπου, οι Ράμπο της ΑΑΔΕ ακολούθησαν με τζιπάκι ένα φορτηγάκι με ηλεκτρολογικό υλικό. Όταν το φορτηγάκι έφτασε στον προορισμό του, μια πολυτελή βίλα σε απομακρυσμένο σημείο του νησιού, έγινε το ντου. Κατ’ αρχάς ακινητοποιήθηκε το φορτηγάκι, όπου και διαπιστώθηκε η απουσία συνοδευτικών φορολογικών στοιχείων για το φορτίο. Ο δεύτερος έλεγχος επιχειρήθηκε στους τεχνίτες- οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς- που εργάζονταν εκείνη την ώρα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πληρούνταν οι διαδικασίες της εργατικής νομοθεσίας. Ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ, καθώς οι τεχνίτες ξεχύθηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για προφανείς λόγους.
Τα ευρήματα σε αυτά τα 4 νησιά και όσα προκύψουν στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, παίρνουν προτεραιότητα τακτικού ελέγχου, ωστόσο η 2η φάση έχει ακόμα περισσότερο «ψωμί». Όλο αυτό το υλικό- καλώδια, διακόπτες, σωλήνες- που εντοπίστηκε στις μάντρες και στις επιχειρήσεις που μπήκε «λουκέτο», στερούνται φορολογικών στοιχείων ή τα τιμολόγια τους «πάσχουν» κι έτσι το ελεγκτικό ενδιαφέρον στρέφεται, πλέον, στους προμηθευτές τους, που, σύμφωνα με την εμπειρία, προφανώς «έσπρωχναν» υλικό με εικονικά τιμολόγια, δηλαδή ανέγραφαν ελάχιστες ποσότητες σε σχέση με αυτές που τελικά έστελναν στα νησιά. Από τις πρώτες διασταυρώσεις, τα ίχνη οδηγούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν απευθείας προμήθεια υλικών από την Κίνα.
Την ίδια ώρα στην ΑΑΔΕ ολοκληρώνουν το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων για την περίοδο του Πάσχα. Εξορμήσεις θα γίνουν παντού, ωστόσο θα πέσει το βάρος στην εισαγωγή αμνοεριφίων από την Ανατολική Ευρώπη, τα οποία «βαπτίζονται» ελληνικά λίγο πριν καταλήξουν στην αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εντοπιστεί στόχος «πρώτης γραμμής» και συγκεκριμένα μεγάλο σφαγείο στην περιοχή της Κορινθίας, όπου καταλήγουν τέτοια φορτία.