Στα 900 εκατ. ευρώ φτάνει, πλέον, ο λογαριασμός των μέτρων κόντρα στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους πρωτίστως για τα νοικοκυριά, ενώ από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων φαίνεται ότι αναζητούνται περισσότερα «μαξιλάρια» και για τις μικρομεσαίες, ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Από τις 27 του μήνα, δηλαδή 5 ημέρες μετά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ, όλοι οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα ενσωματώνουν την κρατική επιδότηση για τις 300 πρώτες KWh, ενώ για τις καταναλώσεις που έχουν ήδη γίνει από το Σεπτέμβριο, η επιδότηση θα τις καλύψει αναδρομικά. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι της επιδότησης είναι 7,6 εκατομμύρια παροχές χαμηλής τάσης, εκ των οποίων οι 555 χιλιάδες είναι παροχές, οι οποίες καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Η κρατική επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:
- Σεπτέμβριος: 9 ευρώ
- Οκτώβριος: 18 ευρώ- Για τους δικαιούχους ΚΟΤ είναι 24 ευρώ
- Νοέμβριος- Δεκέμβριος: 39 ευρώ/ μήνα- Για τους δικαιούχους ΚΟΤ είναι 45 ευρώ/ μήνα
- Για τους καταναλωτές με σταθερό τιμολόγιο: 6 ευρώ/ μήνα
Πώς γίνεται η χορήγηση της επιδότησης
Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου. Για τον σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής καταχωρεί στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στη συνέχεια, ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), πιστώνει τα ποσά της επιδότησης, ανάλογα με τα μερίδια τους στην αγορά.
Ανάχωμα στις πρωτοφανείς αυξήσεις της ενέργειας
Επί της ουσίας, με τις έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία- συνολικού ύψους 250 εκατ. Ευρώ- και το «πακέτο» των 650 εκατ. Ευρώ για επιδοτήσεις / εκπτώσεις στο ρεύμα, στη θέρμανση, στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ανάχωμα στις πρωτόγνωρες αυξήσεις στην Ενέργεια. Ωστόσο, ουδείς έχει, πλέον, την ψευδαίσθηση ότι ο συναγερμός θα λήξει σύντομα. Η χονδρική τιμή του ρεύματος σκαρφάλωσε σήμερα στα 270 ευρώ/ MWh δοκιμάζοντας την επάρκεια της επιδότησης των 39 ευρώ τουλάχιστον για το Δεκέμβριο, ενώ το αυξανόμενο κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, στα τρόφιμα, στην εστίαση, πιθανότατα θα φέρει νέα δέσμη μέτρων από τις αρχές του 2022, αν όχι νωρίτερα.
Πρόβλημα και η παράλληλη αύξηση στις πρώτες ύλες
Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις κι ακολούθως για τους καταναλωτές, είναι ότι παράλληλα με τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, θα «τρέχουν» και αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα, που αποτελούν πρώτες ύλες, δηλαδή το σιτάρι, το καλαμπόκι, η ζάχαρη κ.λ.π. Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να υφίστανται με σημαντικά αυξημένο το κόστος παραγωγής, οι τιμές αυτών των προϊόντων θα συνεχίσουν να ευνοούνται.
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 η τιμή του σιταριού
Ειδικά όσον αφορά στο σιτάρι, η κούρσα των προηγούμενων μηνών, που έφερε τις πρώτες αυξήσεις σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής το Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια. Αν και η τιμή του σιταριού έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι εισαγωγείς ενίσχυσαν τις αγορές τους, οι υψηλές τιμές του κόστους καλλιέργειας και πώλησής του θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτησή του στην εξαγωγική αγορά, θέτοντας υπό πίεση τις τιμές του μεσοπρόθεσμα.