Τα «αλμυρά» εμφιαλωμένα νερά στον Βόλο προκάλεσαν οργή και αντιδράσεις. Επειδή, όμως, αυτή η περίπτωση δεν ήταν απίθανο να συνδυαστεί με αντίστοιχες προσπάθειες αισχροκέρδειας πριν καλά- καλά υποχωρήσουν τα νερά στις πνιγμένες πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας, κρίθηκε επιβεβλημένη η επιστράτευση των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Οι διασταυρώσεις στο περιθώριο κέρδους- που δεν πρέπει να ξεπερνά τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2021- αφορούν κατ’ αρχάς στον κατάλογο των 68 προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», δηλαδή σε βασικά είδη διατροφής (λάδι, γαλακτοκομικά, κρέας, ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια κ.λ.π.). Ωστόσο, με Απόφαση που πήρε ΦΕΚ την Παρασκευή, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι έλεγχοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις θα καλύψουν και κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, όπως είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής.
Για τους... πονηρούς που μπορεί να σκεφτούν ότι υπό τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πλησιάσουν ελεγκτές, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει απάντηση: δεν χρειάζεται επιτόπιος έλεγχος, αλλά αρκεί η αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων από την επιχείρηση που μπαίνει στο μικροσκόπιο. Ποια στοιχεία είναι αυτά;
- η ποσότητα των αποθεμάτων (πωληθέντων και μη) του υπό έλεγχο προϊόντος
- η αξία αυτών των αποθεμάτων του προϊόντος και στις δύο περιόδους (δηλαδή και το 2021 και τώρα)
- το σύνολο των πωλήσεων σε ποσότητα και αξία του προϊόντος και στις δύο περιόδους
- όλα τα παραστατικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την ορθότητα αυτών των μεγεθών
Γι' αυτούς που θα υποπέσουν στο αμάρτημα της αισχροκέρδειας, η “καμπάνα” θα ηχήσει ανάλογα με το μέγεθος της αρπαχτής. Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ως το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Αυτό που λένε αρμόδιες πηγές είναι ότι οι έλεγχοι για φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων και “παραφουσκωμένων” τιμών δεν θα περιοριστούν στη Θεσσαλία.
Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής των πληγέντων νομών έχει χαθεί κάτω από τη λάσπη, είναι δεδομένο ότι σε πρώτη φάση θα παρατηρηθούν και ελλείψεις και υψηλότερες τιμές σε μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ενώ και οι μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο δεν θα αργήσουν να φανούν. Ωστόσο, η εμπειρία ανάλογων καταστάσεων δείχνει ότι στην... αναμπουμπούλα χαίρονται οι κερδοσκόποι και γι’ αυτό θα αξιοποιηθεί το πλαίσιο που προβλέπει δήλωση αποθεμάτων “ευαίσθητων” ειδών ως το τέλος του έτους και ελέγχους για τα περιθώρια κέρδους.
Επιθεώρηση Εργασίας
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο μηχανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς πληθαίνουν οι δημόσιες καταγγελίες από τις πληγείσες περιοχές, για εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Τελευταίο κρούσμα, η καταγγελία από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων - Διαγνωστικών Κέντρων της Λάρισας, για πιέσεις σε εργαζομένους να μεταβούν στους χώρους εργασίας ακόμα και με μπουλντόζα.
Σχετικές καταγγελίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να κινηθεί, ωστόσο αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι είναι σαφείς οι προβλέψεις του νόμου, που αφορούν στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αδυνατούν να φτάσουν στο χώρο εργασίας για λόγους ανωτέρας βίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 657 ΑΚ, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό, αν εμποδίζεται να εργαστεί από σπουδαίο λόγο, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό τα ποσά που εξαιτίας του εμποδίου καταβλήθηκαν στον εργαζόμενο από ασφάλιση υποχρεωτική κατά το νόμο.
Απασχόληση
Από την άλλη, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπως έγινε στην περίοδο της πανδημίας.
Ως πρώτο μέτρο, ανακοινώθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, που δεν μπορούσε να αποτραπεί ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας, τότε ο εργοδότης μπορεί να προβεί στις καταγγελίες των συμβάσεων των εργαζομένων του, χωρίς να υποχρεούται να καταβάλει την αναλογούσα αποζημίωση λόγω απολύσεως, εκτός εάν είναι ασφαλισμένος κατά των περιστατικών ανωτέρας βίας ή πυρκαγιάς σε ασφαλιστική εταιρεία, οπότε και οφείλει να καταβάλει τα 2/3 της αποζημίωσης που οφείλει.
Τονίζεται ότι για να έχει εφαρμογή η σχετική διάταξη θα πρέπει α) η διακοπή λειτουργίας να οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας και β) το περιστατικό της ανωτέρας βίας θα πρέπει να ακολουθήσει μόνιμη, οριστική και διαρκής αδυναμία του εργοδότη να αποδεχθεί την εργασία των μισθωτών του.