Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται πλέον στην αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Την Παρασκευή, ο διεθνής οίκος S&P έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική.
Η αξιολόγηση της Standard & Poor’s
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η S&P, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».
«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές».
Διεθνή μέσα ενημέρωσης
Ως σφραγίδα έγκρισης της οικονομικής ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την είδηση της ανάκτησης από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poor’s.
«H S&P δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από την κρίση του 2010», μεταδίδει το Reuters σημειώνοντας ότι η χώρα μας αναδύθηκε από την οικονομική κρίση το 2018 και ήταν το μόνο μέλος της ευρωζώνης που η πιστοληπτική της ικανότητα είχε αξιολογηθεί στην κατηγορία «σκουπίδια».
Μείωση του κόστους δανεισμού και επενδύσεις
Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι ο θετικός αντίκτυπος θα αποτυπωθεί στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αναμένονται εισροές από κεφάλαια παρακολούθησης δεικτών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, καθώς και αναβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες.
Παράλληλα, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα αναμένεται να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα καταφέρει να πάρει δεύτερη επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 40 ημέρες.
«Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας»
Ως ένα «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της χώρας μας από την S&P.
Ο κ. Μητσοτάκης, στον καθιερωμένο κυριακάτικο απολογισμό του, σχολίασε τη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poors, υπογραμμίζοντας ότι δεν έγινε τυχαία. «Είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της S&P.
"Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία.
Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.