Στο τραπέζι η επαναφορά φοροαπαλλαγών για ιδιωτική ασφάλιση -Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές και οι απάτες - iefimerida.gr

Στο τραπέζι η επαναφορά φοροαπαλλαγών για ιδιωτική ασφάλιση -Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές και οι απάτες

Στο τραπέζι η επαναφορά φοροαπαλλαγών για ιδιωτική ασφάλιση
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της επόμενης 4ετίας, θα είναι πιθανότατα η επαναφορά φοροαπαλλαγών ή φοροεκπτώσεων για δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης. 

Ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της επόμενης 4ετίας, θα είναι πιθανότατα η επαναφορά φοροαπαλλαγών ή φοροεκπτώσεων για δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης.  

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν είναι στις προθέσεις η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων- είτε κατοικιών είτε επαγγελματικών ακινήτων- όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ, ως μέτρο για τον επιμερισμό του κινδύνου έναντι φυσικών καταστροφών, μεταξύ Κράτους και πολιτών. Αντιθέτως, η νέα πραγματικότητα που έχει επιβάλει (και) η κλιματική αλλαγή, φαίνεται ότι θα ενισχύσει την παροχή κινήτρων σε αυτήν την κατεύθυνση.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχή έγινε με τον 4797/2021, με τον οποίο το πλαίσιο για αποζημιώσεις κι επιχορηγήσεις έγινε πιο αποτελεσματικό. Στο άρθρο 5 του σχετικού νόμου, επί της ουσίας “ανταμείβονται” εις διπλούν οι επιχειρήσεις, που υφίστανται ζημιές και είναι ασφαλισμένες. Κατ' αρχάς, επιχορηγούνται για το ποσό της ζημίας, το οποίο δεν καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Επιπλέον, το ποσό της ζημίας που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Επαναφορά φοροαπαλλαγών που ίσχυαν ως το 2013

Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επαναφορά φοροεκπτώσεων- φοροαπαλλαγών, που ίσχυαν ως το 2013. “Συζητάμε καθολικά κίνητρα” είναι η απάντηση αρμόδιας πηγή, με φόντο τις πληροφορίες από τον ασφαλιστικό κλάδο, που αναφέρουν ότι από την αρχή της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας είναι υπό συζήτηση το πώς θα δοθούν κίνητρα- έστω με τη μορφή φοροεκπτώσεων- για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.  

Η τελευταία φορά που οι φορολογούμενοι είχαν φοροεκπτώσεις από δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης, ήταν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, δηλαδή με τα εισοδήματα του 2012. Πάνω από 804.000 φορολογούμενοι είχαν κάνει χρήση της σχετικής έκπτωσης, δηλώνοντας σχεδόν 1,2 δισ ευρώ για δαπάνες ασφάλειας ζωής και το κόστος για τον Προϋπολογισμό δεν είχε ξεπεράσει τα 52 εκ ευρώ. Ωστόσο, οι Τροϊκανοί έκριναν ότι η σχετική φοροέκπτωση- όπως και οι υπόλοιπες για ιατρικά έξοδα, για ενοίκια, για δίδακτρα φροντιστηρίων, για τόκους στεγαστικών δανείων- επιβάρυναν... υπέρμετρα τον Προϋπολογισμό, δημιουργούσαν... στρεβλώσεις και κάπως έτσι επέβαλαν την κατάργηση τους.  

Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές και οι απάτες 

Ο απολογισμός, που έκανε το οικονομικό επιτελείο για τις αποζημιώσεις- επιχορηγήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς των τελευταίων ετών, δεν είχε μόνο αριθμούς αλλά και αποκαλύψεις.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τις διασταυρώσεις, που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στους φακέλους για στεγαστική συνδρομή από περιοχές της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 38 υποθέσεις καραμπινάτης απάτης. Οι... “πονηροί” επιχείρησαν να πάρουν αποζημιώσεις σχεδόν 500.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει πλαστές βεβαιώσεις τεχνικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα, είτε το έγγραφο ήταν “μαϊμού” είτε ο υπογράφων μηχανικός ήταν ανύπαρκτος είτε το ίδιο το ακίνητο δεν υπήρχε! Όπως λένε, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι άλλαξαν εκ των υστέρων το Ε9 για να συμπεριλάβουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση, υποθέτοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να δουλεύουν στα “τυφλά”.  

Οι «πονηροί» παραπέμφθηκαν για τα περαιτέρω στον Εισαγγελέα και οι διασταυρώσεις συνεχίζονται, καθώς πέρα από αυτές τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, ενδεχομένως να υπάρχουν και πιο... ψαγμένοι, που μπόρεσαν να περάσουν κάτω από τα... ραντάρ στην πρώτη φάση των σχετικών διαδικασιών. 

Συνολικά, μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν: 

  • 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής. 
  • 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις. 
  • 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές. 
  • 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ