Ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ: Η σφήνα του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου απειλεί με «ναυάγιο» το διαγωνισμό αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ - iefimerida.gr

Ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ: Η σφήνα του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου απειλεί με «ναυάγιο» το διαγωνισμό αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ

eommex
Στις 31 Μαρτίτου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τις οικονομικές προσφορές για το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ έχει αρχίσει αλλά η παρέμβαση του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου που διεκδικεί το οικόπεδο ναρκοθετεί τη διαδικασία και «τρομάζει» τους επενδυτές.

Αλλο ένα επεισόδιο στη σήριαλ: εμπορική δραστηριότητα με νέες θέσεις εργασίας ή ήπια ανάπτυξη με πολιτιστικές δράσεις, εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο με αφορμή το διαγωνισμό πώλησης του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ και την αντίδραση του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου που απειλεί με «ναυάγιο» τη διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 31 Μαρτίου θα υποβληθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση της έκτασης (αστικό ακίνητο και κτίσματα) των πρώην αποθηκών του οργανισμού. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός έχει μόνο μία φάση, αυτή των οικονομικών προσφορών και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων «παικτών» του real estate.

Και αυτό γιατί η περιοχή του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου που βρίσκεται το ακίνητο έχει γενική χρήση γης «Πολεοδομικού Κέντρου», γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μέσα από μια ευρεία επιλογή χρήσεων γης. Ειδικότερα, η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο επιτρέπει χρήσεις για κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, υπηρεσίες υγείας, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κτίρια εκπαίδευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εμπορικές εκθέσεις κ.α.

Επίσης, το ακίνητο που περικλείεται από τις oδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού, έχει έκταση 3.296 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 3, άρα ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα μπορεί να αναπτύξει κτίρια με συνολικό εμβαδόν κοντά στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

O δήμος Μοσχάτου-Ταύρου όμως αξιώνει από την πολιτεία να του μεταβιβαστεί το ακίνητο για να το αξιοποιήσει ο δήμος. Εχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και του δήμου σε καλό κλίμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Απο το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το ακίνητο έχει εκχωρηθεί στο ταμείο το 2013 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να «φύγει» από το ΤΑΙΠΕΔ απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση και σχετικές τροπολογίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο δήμος το διεκδικεί από τo 2013, αλλά μέχρι τώρα, κανείς υπουργός οικονομικών δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση. Οπως υποστηρίζουν από το ΤΑΙΠΕΔ, κανείς δεν απαγορεύει στο δήμο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει το ακίνητο.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, όπου ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες πέρασαν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με τη συμμετοχή και τοπικών βουλευτών από όλες σχεδόν τις παρατάξεις. Σύσσωμη η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση του δήμου και όλοι οι βουλευτές στήριξαν το αίτημα του δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο: «Για το Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ αποτελεί ένα πολυσήμαντο (μη εμπορεύσιμο) τοπόσημο για την περιοχή  και συνιστά ένα θέμα  πρώτης προτεραιότητας. Διεκδικούμε τη  μεταβίβαση του κτιρίου 1 και του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και της οικοπεδικής έκτασης προκειμένου ο Δήμος να υλοποιήσει το σχέδιό του. Ένα σχέδιο για δημόσιο χώρο ήπιας ανάπτυξης στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με κοινωνική ανταποδοτικότητα και χωρίς εμπορική εκμετάλλευση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αιτήματα και οι απειλές του Δημάρχου

Τα αιτήματα του δήμου είναι τα εξής: «Παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών για την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού, ακυρώνοντας τη διαδικασία προσφορών της 31ης Μαρτίου, ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η κυριότητα του ακινήτου στο ελληνικό δημόσιο δια του υπουργείου Οικονομικών και την παραχώρηση του κτιρίου στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου ώστε να αποτραπεί η επιχειρηματική εκμετάλλευσή του και να καλυφθούν οι αυξανόμενες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων και ιδιαίτερα της νεολαίας».

Ο δήμος έχει προγραμματίσει συγκέντρωση τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έξω από το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ, συμβολικό κλείσιμο της Οδού Πειραιώς στο ύψος της οδού Θράκης και παράσταση στις 31 Μαρτίου έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ για τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η εισήγηση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 14 Μαρτίου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες:  «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι επενδυτές ότι θα μας βρουν απέναντί τους καθώς θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσον (π.χ. πολεοδομικές ρυθμίσεις) για να καταχτήσουμε το στόχο μας». Και το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι μέσα σε αυτό το κλίμα, ποιος επίδοξος επενδυτής θα υποβάλει οικονομική προσφορά στις 31 Μαρτίου.

Η ιστορία και το προφίλ του ακινήτου

Το ακίνητο «ξεκίνησε» την ιστορική του διαδρομή τη δεκαετία του 1920 όπου διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ευρύτερης περιοχής καθώς σχετίζεται με τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν  κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτίριο στέγαζε υπηρεσίες σχετικά με τη διαβίωση και καθημερινότητα των προσφύγων μέχρι και τη δεκαετία του 1960, οπότε και μεταφέρθηκαν οι τελευταίοι κάτοικοι των οικισμών στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Στην περίοδο της κατοχής υπήρξε η έδρα της «Εθνικής Αλληλεγγύης» δηλαδή της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου στεγάζονται τα κοινωνικά συσσίτια με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του Ταύρου.

Το 1977 ιδρύθηκε ο ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας), ένας ελληνικός δημόσιος οργανισμός με στόχο να προωθήσει και να στηρίξει την εθνική βιοτεχνία και χειροτεχνία.

Εντός της έκτασης σήμερα υφίστανται παλαιά κτίσματα με χρήσεις εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970. To συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων ανέρχεται σε 1,526.79 τετραγωνικά μέτρα. Ένα εξ’ αυτών των κτισμάτων με την απόφαση 207951/8.6.2021 (ΦΕΚ 368/Δ/2021), κηρύχθηκε νεώτερο μνημείο με εμβαδό κάλυψης 583,95 τ.μ. και συνολική δόμηση 837,22  τετραγωνικών μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτίριο μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή και ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να το μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για την επένδυσή του. «Τα υπόλοιπα κτίρια δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι δυνατή η κατεδάφισή τους» επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Οπως αναφέρουν από το ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο διαθέτει χωροταξικό πλεονέκτημα, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από δύο σταθμούς του ΗΣΑΠ, Ταύρο και Πετράλωνα, και ένα σταθμό του Προαστιακού. Επιπρόσθετα, διαθέτει εύκολη πρόσβαση από μεγάλους οδικούς άξονες όπως η Πειραιώς και η Χαμοστέρνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ