Το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες απορρόφησης κραδασμών όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από την έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν «βλέπει» απολύσεις σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, ενώ περίπου οι 6 στους 10 δεν έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές σε τράπεζες, ΕΦΚΑ και εφορία.
Η… αντίστροφη ανάγνωση είναι ότι οι 4 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμα, όταν στον γενικό πληθυσμό η αναλογία πέφτει στους 2 στους 10.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η συνέχιση των μέτρων στήριξης, τα οποία κατά πλειοψηφία χαρακτηρίζονται θετικά. Ειδικότερα:
- Tο 44% βρίσκεται με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%),
- Tο 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση,
- Tο 56% ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, τους επόμενους 6 μήνες,
- Tο 15% (από όσους απασχολούν εργαζομένους) θεωρεί «Σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων - και άλλο ένα 25% απαντά «Μάλλον»
Σύμφωνα με την έρευνα, η απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα επικροτείται από 8 στους 10 καταναλωτές της Περιφέρειας Αττικής.
Πάνω από τους μισούς έχουν ήδη επισκεφθεί ή σκοπεύουν («Σίγουρα» ή «Μάλλον») να επισκεφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες κάποιο κατάστημα, από όσα άνοιξαν πρόσφατα.
Οι 3 στους 4 (73%) αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.
«Η έρευνα που έκανε το Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse, αποτυπώνει όσα έχουμε επισημάνει οι φορείς και οι εκπρόσωποι της αγοράς. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κοινή γνώμη ήθελε το άνοιγμα και του λιανεμπορίου και της εστίασης, οι ηλεκτρονικές αγορές ήρθαν για να μείνουν, κάτι που δείχνει ότι μέρα με την ημέρα το επιχειρείν αλλάζει, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να «ακούσει» τη φωνή αγωνίας των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για την επόμενη μέρα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί για το μέλλον της επιχείρησης τους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζητά την συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία, ενώ καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα με οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό γιατί αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου.