Κρίσιμη εβδομάδα για τα ενεργειακά: Τα σενάρια για τις προτάσεις της Κομισιόν -Έκκληση Μακρόν στη Γερμανία - iefimerida.gr

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ενεργειακά: Τα σενάρια για τις προτάσεις της Κομισιόν -Έκκληση Μακρόν στη Γερμανία

Στιγμιότυπο από ΓΕρμανία
AP Photo/Michael Probst
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφώνεται η αγωνία για το πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που θα παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, η Κομισιόν.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου, η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε ότι έγινε «καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής. Παρόλο που την ιδέα αυτή υποστηρίζουν πλέον 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία), κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

Τα σενάρια για τις προτάσεις της Κομισιόν

H Κομισιόν αύριο θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών (όπως η Γερμανία) για τον ενεργειακό εφοδιασμό και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη», όπως είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου που παρουσίασε η ΕΡΤ (ertnews.gr), η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει ένα μηχανισμό περιορισμού των μέγιστων τιμών μέσω TTF (δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου), που θα ενεργοποιείται όταν είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα, θα καλέσει τα κράτη-μέλη για τον καθορισμό ενός «δυναμικού ορίου» για συναλλαγές στο πλαίσιο του του TTF όπου καμία συναλλαγή δε θα μπορούσε να συναφθεί πάνω από αυτό το όριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερον, στο προσχέδιο, πάντα κατά την ΕΡΤ, υπογραμμίζεται η σημασία της κοινής αγοράς με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς να αναφέρει εχθές στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ότι «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη, να πούμε ότι το 15% των ποσοτήτων για τις οποίες γίνεται παραγγελία υποχρεωτικά θα αγοράζεται από κοινού, από τις εταιρείες προφανώς που χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο».

Η Επιτροπή εστιάζει επίσης σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό αέριο θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο, ενώ αναφέρεται σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης εντός και μεταξύ των κρατών-μελών.
Επιπροσθέτως, θα προτείνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών-μελών έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επικαλούμενο ως πηγή Ευρωπαίο αξιωματούχο το Bloomberg επισημαίνει ότι «η ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών».

Έκκληση Μακρόν για αλληλεγγύη από την Γερμανία

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Euronews, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Γερμανία να δείξει ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», εν μέσω της απογείωσης των τιμών της ενέργειας, προειδοποιώντας εναντίον των «στρεβλώσεων» του ανταγωνισμού στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το γερμανικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούμε να προωθήσουμε εθνικές πολιτικές, διότι αυτό θα δημιουργούσε στρεβλώσεις (του ανταγωνισμού) στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

«Η Ευρώπη μας, όπως και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, βρίσκεται μπροστά στη στιγμή της αλήθειας (...). Πρέπει να ενεργήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη», επιχειρηματολόγησε.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, που κατηγορείται πως ενεργεί μονομερώς προωθώντας εθνικό σχέδιο στήριξης 200 δισεκ. ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δέχεται πίεση από αρκετούς εταίρους της στην ΕΕ για να αποδεχθεί περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε στιγμή αλλαγής μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας της οποίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», προειδοποίησε ο κ. Μακρόν. «Για να είμαστε συνεπείς, δεν είναι εθνικές στρατηγικές αυτές που πρέπει να υιοθετήσουμε, αλλά ευρωπαϊκή στρατηγική», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε πάντως πεισμένος για «τη δύναμη του γαλλογερμανικού διδύμου και τη δυνατότητά μας να χαράξουμε μαζί φιλόδοξη στρατηγική». «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι της Γερμανίας και το φυσιολογικό είναι να υπάρξει αλληλεγγύη της Γερμανίας έναντι της Ευρώπης», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

*Με πληροφορίες από ertnews και Euronews

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ