Δοκιμάζει τα όριά του το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού για το 2021 - iefimerida.gr

Δοκιμάζει τα όριά του το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού για το 2021

Η ελληνική σημαία έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Σε αναμμένα κάρβουνα, κάθονται από χθες το βράδυ τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών- Ανάπτυξης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας εν αναμονή των τελικών εισηγήσεων της Επιτροπής προς τον Πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά στην Αττική.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να τελειώσει αυτό το πράγμα ως τον Απρίλιο, αλλιώς...» έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ αρμόδιος παράγοντας στο iefimerida, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική, άρα και η οικονομική κρίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού για το 2021 άρχισε να δοκιμάζει τα όρια του.

«Ως τώρα κινούμαστε εντός του βασικού σεναρίου, αλλά ήδη έχουμε χάσει τις πρώτες 16 ημέρες του Ιανουαρίου, ενώ κουβαλάμε κι ένα πρόσθετο αρνητικό carry over από το παρατεταμένο lockdown του περασμένου Νοεμβρίου» τονίζει άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, αγγίζοντας έτσι την «καρδιά» του προβλήματος.

Το σκληρό lockdown φέρνει απώλειες 3 δις

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικές παραδοχές του βασικού σεναρίου του Προϋπολογισμού είναι αφενός ότι το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά αφετέρου ότι η εστίαση θα ανοίξει προς το τέλος του Μαρτίου. Αν αυτές οι παραδοχές ανατραπούν, τότε η πρόβλεψη για ύφεση γύρω στο 11% στο πρώτο τρίμηνο θα πάει... περίπατο, ενώ οι ήδη βαριές σκιές στον Τουρισμό θα απειλήσουν και το δεύτερο τρίμηνο. Το απόλυτο «λουκέτο» έχει επίπτωση 2-3 δισ ευρώ στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο του ΙΟΒΕ, που στηρίζεται στην παραδοχή της παρατεταμένης σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης, η φετινή ανάπτυξη θα αναιμική με ρυθμούς 0,5%- 1%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού προφίλ είναι το λιγότερο που απασχολεί αυτήν τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο. Στην περίπτωση επαναφοράς των αυστηρών περιορισμών στη λειτουργία της αγοράς, η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης πάει πολύ πιο πίσω, ενώ οι ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης ολόκληρων κλάδων, θα γίνουν πιο πιεστικές. Επί του παρόντος, στο υπουργείο Οικονομικών δεν σκέπτονται το ενδεχόμενο να χρειαστεί και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7- «αν και ποτέ δεν ξέρεις» συμπληρώνουν- ρυθμίζοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί ως τώρα και συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο- σκούπα.

Χωρίς σκέψεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης η Ευρώπη

Αναμφίβολα, ρόλο- κλειδί για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα παίξει το πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών για όσους «βούτηξαν» και έγραψαν ζημιές. Με το κλείσιμο του λογιστικού έτους το Μάρτιο, υπολογίζεται ότι αυτό το νέο «εργαλείο» θα πάρει μπροστά, με έναν Προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 400- 500 εκατ. Ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν πολλά και στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, το «Γέφυρα 2», ωστόσο τα παζάρια με τους Θεσμούς για την περίμετρο προστασίας, μόλις τώρα ξεκίνησαν.

Το εξοργιστικό είναι ότι αν και οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην ίδια ή και χειρότερη θέση, καταγράφεται εκ νέου μια απάθεια, μια αδυναμία αντίδρασης, κόντρα στη λογική. Σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι και οι Ευρωπαίοι είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «στα κάγκελα», αφού όλα τα σχέδια επί χάρτου δείχνουν να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Παρά ταύτα κι ενώ όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η φετινή ανάκαμψη θα είναι «χλιαρή» ακόμα και στο καλό σενάριο, ουδείς παίρνει πρωτοβουλία να ταρακουνήσει το σύστημα...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ