Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού και περίπου το ένα πέμπτο υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να βάλουν μόνιμα λουκέτο εντός τριών μηνών, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου.
«Το lockdown οδήγησε σε σημαντική μείωση εσόδων για τους περισσότερους και κρίνεται η επιβίωση πολλών», αναφέρεται στην 176σέλιδη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ITC, ένας κοινός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που εδρεύει στη Γενεύη.
Στην έρευνά του για τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες επιχειρήσεις, που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων εταιριών σε 132 χώρες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σχεδόν τα δύο τρίτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπαν ότι «επηρεάστηκαν ιδιαίτερα» από τον αντίκτυπο του lockdown συγκριτικά με το 43% των μεγάλων εταιριών.
Περίπου το 1/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπαν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μόνιμα εντός τριών μηνών, σύμφωνα με την έρευνα. Τα ευρήματά της μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις για την παγκόσμια απασχόληση, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες.
«Με το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας απασχόλησης να εξαρτάται από την υγεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από το πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην κρίση και να εξέλθουν από αυτή», σύμφωνα με την έκθεση.