Συνεχίζεται η τρελή κούρσα των ελληνικών ομολόγων και η πρόβλεψη των διεθνών αναλυτών είναι ότι το «ξεφόρτωμα» των «κόκκινων» δανείων, η δυνατότητα επιτάχυνσης της οικονομίας και η προοπτική μείωσης των πλεονασμάτων, οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού και σε θεαματική βελτίωση του προφίλ του Χρέους.
Πτώση για το 10ετες στο 1,309%
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται στην Ουάσιγκτον για ένα νέο γύρο συναντήσεων με εκπροσώπους funds και επενδυτικών τραπεζών, στο… ταμπλό το 10ετές ομόλογο έπεφτε στο 1,309% και το 5ετές στο 0,599%, ενώ το 7ετές μόλις που ξεπερνούσε το 1%.
Η βελτίωση του προφίλ της χώρας και το χαμηλό ρίσκο, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές. «Βασική προτεραιότητα της μακροοικονομικής μας πολιτικής είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στο σκέλος της προσφοράς. Στην προ κρίσης περίοδο οι επενδύσεις ανέρχονταν στο 20,6% του ΑΕΠ και τώρα η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2020», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στο Bloomberg, αναδεικνύοντας την εκτίναξη των επενδύσεων ως το «κλειδί» για το σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Πέρα από τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και τη μείωση της φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει και στον… «Ηρακλή», που έχει αποτελέσει βασικό αντικείμενο στα τετ-α-τετ του Χ. Σταϊκούρα και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού. Αυτό που έχει τραβήξει, δε, το ενδιαφέρον είναι το μήνυμα από την ελληνική πλευρά ότι η προσδοκώμενη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δις ευρώ είναι μόνο η αρχή και πως η δεύτερη φάση θα συμπιέσει ακόμα πιο χαμηλά τον όγκο των προβληματικών δανείων, δηλαδή πιο κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Θα πλησιάσουμε σε μονοψήφια ποσοστά», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας κι αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 75 δις ευρώ σήμερα, θα υποχωρήσουν κάτω από τα 20 δις ευρώ.
Ανοίγει ο δρόμος για θετική Έκθεση αξιολόγησης το Νοέμβριο
Το πράσινο φως της Κομισιόν στο προσχέδιο του 2020, ανοίγει το δρόμο για θετική Έκθεση αξιολόγησης το Νοέμβριο, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τις διαβουλεύσεις, που ήδη γίνονται με τους Ευρωπαίους για τη χρήση των εσόδων από ANFA- SMP, δηλαδή για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να πάνε στο ΠΔΕ αντί στην εξόφληση του Χρέους, παρακάμπτοντας έτσι το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2020. «Οι συνθήκες ωριμάζουν, οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Χ. Σταϊκούρας.
Η προσοχή όλων στρέφεται στην αναμενόμενη και αναπόφευκτη αναθεώρηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους από την Κομισιόν- πιθανότατα θα συνοδεύσει την 4η Έκθεση Αξιολόγησης- όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί η θετική επίπτωση από την εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων αλλά και από την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του Χρέους, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας κι άλλες κινήσεις- χωρίς να είναι προτεραιότητα- για τη μείωση στο ελάχιστο του μεριδίου του ΔΝΤ στο ελληνικό Χρέος.