Οι Έλληνες ξενοδόχοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εμποδίζει σκόπιμα τους Βρετανούς από το να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ώστε να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη μιας κορυφαίας ταξιδιωτικής εταιρείας.
Ο Γκράχαμ Σίμπσον, ιδρυτής της Simpson Travel, λέει ότι όσοι διευθύνουν τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η Βρετανία εμποδίζει τα ταξίδια σε προορισμούς όπου τα κρούσματα κορωνοϊού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Και τώρα, αμφισβητούν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δικαιολογήσει την απόφασή της παρέχοντας γεγονότα και δεδομένα.
Σε απελπισία οι Έλληνες ξενοδόχοι
Μιλώντας για μια κατάσταση «σοκ, απελπισίας και ανησυχίας» ο Σίμπσον είπε: «Είχα μια συνάντηση με 18 ξενοδόχους και τον βουλευτή της Ζακύνθου, οι οποίοι ανησυχούν εξαιρετικά. Συνήθως το 70% των επισκεπτών ξενοδοχείων είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Βρετανοί τουρίστες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να κρατήσει τους πολίτες της στην χώρα τους για να διασφαλίσει ότι τα χρήματά τους θα μείνουν εκεί».
Περιγράφοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδος ως «φανταστικό», ο Σίμπσον, ο οποίος μοιράζει το χρόνο του στους Παξούς με την Ελληνίδα σύζυγό του, Γιάννα, δήλωσε ότι είχε εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο. Πρόσθεσε, επίσης πως οι Παξοί έχουν καταγράψει μηδέν θανάτους και μόλις 5 κρούσματα τους τελευταίους 5 μήνες. Δεν υπήρξαν επίσης, κρούσματα στο Μεγανήσι και η κατάσταση είναι παρόμοια στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.
Πρόσθεσε: «Στην Κέρκυρα, το νησί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό από τα Ιόνια, με περίπου 120.000, καταγράφονταν περίπου 10 με 15 κρούσματα την ημέρα. Ο εμβολιασμός λαμβάνεται πολύ σοβαρά και ένας νέος νόμος σημαίνει ότι όποιος εργάζεται στον ταξιδιωτικό κλάδο θα πρέπει να εμβολιαστεί. Είναι πιο πιθανό να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ όπου ο κόσμος κάνει ουρές δύο ή περισσότερων ωρών μαζί με άλλες αφίξεις από όλο τον κόσμο και αντιμετωπίζονται από ανεκπαίδευτο προσωπικό. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχέδιο για ταξίδια των πολιτών της αυτό το καλοκαίρι».
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες 7 ημέρες αναφέρθηκαν μόλις 64 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στην Ελλάδα – ένας αριθμός που μειώθηκε για δέκα συνεχόμενες ημέρες. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι οριακά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανέφερε 61 κρούσματα ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες. Επίσης, η Ελλάδα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 12.346 θανάτους.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης είπε στην κρητική εφημερίδα «Ενημέρωση»: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σκληρό. Δεν πρόσθεσαν καμία νέα χώρα στην πράσινη λίστα και παρόλο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια, δε γίνονται κρατήσεις. Σε ορισμένα μέρη οι κρατήσεις είναι κάτω από 10% (από τα συνήθη επίπεδα)».