Μια νέα επιστημονική δημοσίευση με τίτλο (στα ελληνικά) «Επανεξέταση της Καινοτομίας σε Επίπεδο Επιχείρησης σε Αγροτικές Περιοχές: Μια Συστηματική Ανασκόπηση της Βιβλιογραφίας και Κατευθύνσεις για Μελλοντική Έρευνα» παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα για την καινοτομία σε επίπεδο επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.
Η συγκεκριμένη έρευνα διεξάχθηκε αυτοδύναμα από τον μετα-διδακτορικό ερευνητή του Warwick Business School, Δρ. Παναγιώτη Κυριακόπουλο, στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό (με κριτές) Journal of Rural Studies (3* ABS list).
Ο ερευνητής διεξήγαγε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στον συγκεκριμένο τομέα και έθεσε ως στόχο την περιγραφή της υπάρχουσας γνώσης, την ανάδειξη των βασικών συγγραφέων και περιοδικών, και την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τους παράγοντες και τα αποτελέσματα της καινοτομίας σε αγροτικές περιοχές. Αναλύοντας 152 άρθρα που δημοσιεύτηκαν την περίοδο 2003-2023, η μελέτη αποκαλύπτει κενά στην έρευνα και προτείνει νέες κατευθύνσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της γνώσης στον τομέα αυτό. Με τη συμβολή της, ενισχύει σημαντικά την κατανόηση της καινοτομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο στις αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Επίσης, ο ερευνητής ανέπτυξε ένα μοντέλο όπου παρουσιάζονται όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την καινοτομία, αλλά και τα αποτελέσματα με τα οποία συνδέεται. Όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την καινοτομία τους έχει ενοποιήσει αποκαλύπτοντας διακριτά επίπεδα ανάλυσης: (1) περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, (2) επίπεδο επιχείρησης, (3) επίπεδο κοινότητας και (4) ατομικό επίπεδο. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της καινοτομίας σε επίπεδο επιχείρησης, τα ομαδοποίησε σε πέντε διακριτές κατηγορίες, δηλαδή (1) απόδοση, (2) ανθεκτικότητα, (3) εγκυρότητα στην κοινότητα, (4) επιχειρηματική συμπεριφορά και (5) αγροτική και οικονομική ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων στην έρευνα του τονίζονται και τα είδη καινοτομίας που μπορεί κανείς να συναντήσει σε επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές όπως για παράδειγμα την πράσινη καινοτομία ή την οικολογική καινοτομία όπου αφορά τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επιτρέποντας στις αγροτικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις απειλές.
Υπάρχουν όμως και άλλου είδους καινοτομίες όπως για παράδειγμα, η συνεργατική καινοτομία όπου περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς, για την ανάπτυξη νέων ιδεών, διαδικασιών ή τεχνολογιών που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της γεωργίας και ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ανάγκη των αγροτικών επιχειρήσεων να αλληλοεπιδρούν με επιχειρηματικά δίκτυα για την επίτευξη βιωσιμότητας.
Όπως είπε στο iefimerida, ο Δρ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος «Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που μια έρευνα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δημοσιεύθηκε σε ένα τόσο καλό επιστημονικό περιοδικό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για ερευνητές, καθώς και για ανθρώπους που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικών».
Για τη συγκεκριμένη μελέτη έχει εξασφαλισθεί πρόσβαση σε όλους και είναι διαθέσιμη εδώ.