Από τα υπερκέρδη 1,5 χρόνο πίσω, η εικόνα σήμερα για τους 16 ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας τους έχει υποχρεώσει να αγοράζουν ακριβό ρεύμα αλλά η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώνουν στην ώρα τους, τούς προκαλεί προβλήματα ρευστότητας που προϊόντος του χρόνου ίσως γίνουν ανυπέρβλητα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το «φάντασμα» της Energa -Hellas Power που βάρεσε κανόνι το 2012 πλανάται πάνω από την αγορά ενέργειας. Και τότε η εταιρεία δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις πωλήσεις και την ανάπτυξή της λόγω έλλειψης ρευστότητας που την οδήγησε σε παράνομες πρακτικές διακράτησης των ποσών που κατευθύνονταν στους διαχειριστές του συστήματος, στο δημόσιο και στους δήμους.
///Update: Επικαιροποίηση του άρθρου βάσει νεότερων δεδομένων και δη λόγω έκδοσης αθωωτικών αποφάσεων, διαβάστε εδώ https://www.iefimerida.gr/ellada/ametakliti-athoosi-aristeidi-floroy-gia-tin-ypothesi-energa-kai-apopeira-dolofonias-kata///
Αν εξαιρέσουμε τους τρεις – τέσσερις παρόχους που είναι και παραγωγοί και βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σχεδόν το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ρευστότητας αφού η αξία των διακανονισμών που έχουν υποχρεωθεί να παρέχουν στους καταναλωτές έχει αυξηθεί ανάλογα με την εταιρεία από 100%-300% σε σχέση με τους διακανονισμούς πριν από την κρίση. Αν μάλιστα το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους οδηγήσει τους πελάτες σε αδυναμία ανταπόκρισης και στους διακανονισμούς τότε θα μιλάμε για την τέλεια καταιγίδα. Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση θα ταλαιπωρήσει την αγορά και τους επόμενους μήνες, παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως κάποιοι μικροί πάροχοι δεν θα αντέξουν, αφού αναπόφευκτα κάποιο ποσοστό από τους διακανονισμούς όταν «διπλώσουν» οι δόσεις θα εξελιχθεί σε αδυναμία πληρωμών.
Στα επαγγελματικά τιμολόγια οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Επίσης, ενώ παλαιότερα όλοι οι ιδιώτες πάροχοι επιδίωκαν να έχουν στο πελατολόγιό τους επιχειρήσεις και λιγότερο νοικοκυριά, ώστε να έχουν μικρότερο ρίσκο, η πρακτική αυτή τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί οι μεγαλύτερες αυξήσεις που φτάνουν και το 300% καταγράφονται στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής και μεσαίας τάσης με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των διακανονισμών να αφορά αυτή την κατηγορία πελατών. Ακόμη ένας παράγοντας που στερεί ρευστότητα από τις εταιρείες είναι το γεγονός πως οι πάροχοι δεν εισπράτουν την κρατική επιδότηση άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.
Προς το παρών περίπου οι μισοί προμηθευτές εμφανίζουν καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις του προς τους διαχειριστές των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) αλλά και στην καταβολή τελών προς τους δήμους όπως επισήμως έχει επιβεβαιώσει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).
Σήμερα οι 16 ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εξυπηρετούν περίπου 1,6 εκατ μετρητές με τη ΔΕΗ να εξυπηρετεί περίπου 5 εκατ μετρητές. Σε φορτίο κατανάλωσης οι ιδιώτες πάροχοι καλύπτουν σχεδόν το 35% της αγοράς και το υπόλοιπο 65% η ΔΕΗ.