H Eλλάδα κρατά ζωντανή την αγορά ακινήτων με την προσέλκυση χιλιάδων Κινέζων με το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας», «το πιο επιτυχημένο στην Ευρώπη», διαπιστώνει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Στο άρθρο με τίτλο «Aκίνητα: η Ελλάδα στρώνει κόκκινα χαλιά σε Κινέζους επενδυτές», η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η χώρα μας βομβαρδίζει τους Κινέζους επισκέπτες από τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι τη στιγμή που θα φθάσουν στο κέντρο της Αθήνας με ελκυστικές διαφημίσεις που αποτυπώνουν το δέλεαρ του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», ενός προγράμματος που «τέθηκε σε εφαρμογή από το 2013 σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και διάσωσης μιας αγοράς ακινήτων που έχασε το 40% της αξίας της από το 2009».
Η ελληνική «Χρυσή Βίζα» μακράν η πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη
«Για όποιον αμφιβάλλει, το ελληνικό πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζας” είναι απολύτως επιτυχημένο», διαπιστώνει η Le Parisien. «Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων Αυστρία, Ουγγαρία, Λετονία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Μάλτα) έχουν θέσει σε ισχύ παρόμοια προγράμματα που εξασφαλίζουν χρήματα και επενδύσεις στις χώρες με αντάλλαγμα μια άδεια παραμονής ή ένα διαβατήριο.
Στην Ελλάδα ένας αλλοδαπός υπήκοος, που επενδύει στα ακίνητα μπορεί να αποκτήσει πενταετή άδεια παραμονής που του εξασφαλίζει πρόσβαση στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν και αυτομάτως ανανεούμενη βίζα εφόσον διατηρεί την επένδυση πέρα της πενταετίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζουν βίζα οι γονείς και τα παιδιά του. Και με πλαφόν οροφής τις 250.000 ευρώ η ελληνική “Χρυσή Βίζα” είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια αγορά ακινήτων που στενάζει υπό το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης καθιστά το ελληνικό πρόγραμμα μακράν το ελκυστικότερο στην Ευρώπη. Μ’ αυτόν τον τρόπο εισέρρευσαν στη χώρα ξένα κεφάλαια συνολικά σχεδόν δύο δισ. ευρώ», διαπιστώνει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας.
Κινέζικη αποικία
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με στοιχεία της Enterprise Greece (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.) του υπουργείου Οικονομίας, από την έναρξη του προγράμματος το 2013 έχουν διανεμηθεί σχεδόν 11.500 «Χρυσές βίζες» σε επενδυτές ή συγγενικά τους πρόσωπα Α΄βαθμού, εκ των οποίων σχεδόν οι 7.000 είναι Κινέζοι, ενώ Ρώσοι και Τούρκοι διεκδικούν τη δεύτερη θέση με περίπου 1.000 «χρυσές βίζες». Οι Κινέζοι υπερτερούν μακράν κάθε άλλης χώρας, σε ό,τι αφορά στο αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. «Έχω ήδη δεκαεπτά υπαλλήλους που μιλούν κινεζικά. Από το 2013 μόνον πέντε ακίνητα πούλησα σε Έλληνες. Το 90% των 300 κατοικιών που πούλησα ήταν σε Κινέζους», λέει στη Le Parisien ο Βαγγέλης Κτηνιάδης της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων V2 Development. «Πρέπει να ενημερώνεις τους πελάτες», σημειώνει έχοντας κατά νου τους 200.000 Κινέζους τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα.
«Για το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2018 και συγκλόνισε το σύστημα της “Χρυσής Βίζας” ούτε κουβέντα», λέει η Le Parisien καταλήγοντας: «Αλλά αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η ελληνική αγορά ακινήτων γνώρισε τελικά το 2018 μια αύξηση των τιμών, μετά από εννέα χρόνια ιλιγγιώδους πτώσης».