Η Ελλάδα ανάμεσα στα 4 αγαπημένα διαβατήρια των Αμερικανών - iefimerida.gr

Η Ελλάδα ανάμεσα στα 4 αγαπημένα διαβατήρια των Αμερικανών

Διαβατήρια Χάρτης 2023
Διαβατήρια πάνω σε χάρτη / Shutterstock
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί υποβάλλουν αιτήσεις για δεύτερες υπηκοότητες. Ανάμεσα στα κορυφαία «δεύτερα» διαβατήρια βρίσκεται και το ελληνικό.

Οι πλούσιοι χτίζουν αυτά τα «χαρτοφυλάκια διαβατηρίων» -συλλογές δεύτερης, ακόμη και τρίτης ή τέταρτης υπηκοότητας- σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, σημειώνει το CNBC.

Το «δεύτερο διαβατήριο»

Η Henley & Partners, μια δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται σε υπηκοότητες υψηλής καθαρής αξίας, είπε ότι οι Αμερικανοί υπερτερούν πλέον αριθμητικά κάθε άλλης εθνικότητας όσον αφορά την εξασφάλιση εναλλακτικών κατοικιών ή πρόσθετων υπηκοοτήτων.

 «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια σπουδαία χώρα, εξακολουθούν να είναι ένα καταπληκτικό διαβατήριο», δήλωσε ο Dominic Volek, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτών πελατών της Henley & Partners. «Αλλά αν είμαι πλούσιος, θα ήθελα να αντισταθμίσω τα επίπεδα αστάθειας και αβεβαιότητας. Η ιδέα της διαφοροποίησης είναι καλά κατανοητή από τα πλούσια άτομα γύρω από αυτά που επενδύουν. Δεν έχει νόημα να έχω μόνο μια χώρα ιθαγένειας και διαμονής όταν έχω τη δυνατότητα να διαφοροποιήσω πραγματικά και αυτή την πτυχή της ζωής μου», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα υψηλού προφίλ παραδείγματα δεύτερης υπηκοότητας περιλαμβάνουν τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή τεχνολογίας Peter Thiel, ο οποίος έλαβε την υπηκοότητα της Νέας Ζηλανδίας και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Eric Schmidt, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Κύπρο.

Φυσικά, οι πλούσιοι δεν μαζεύουν τα πράγματά τους και παραιτούνται από την αμερικανική υπηκοότητα. Ενώ ένας σχετικά μικρός αριθμός Αμερικανών παραιτείται κάθε χρόνο για να δηλώσει μια νέα χώρα καταγωγής, κυρίως λόγω φορολογικών απαιτήσεων, ο λεγόμενος «φόρος εξόδου» που απαιτείται για την παραίτηση από την ιθαγένεια το καθιστά οικονομικά απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Οι κορυφαίοι προορισμοί δεύτερου διαβατηρίου

Σύμφωνα με την Henley, οι κορυφαίοι προορισμοί για συμπληρωματικά διαβατήρια μεταξύ των Αμερικανών είναι η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ιταλία. Το πρόγραμμα «Golden Visa» της Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς παρέχει διαμονή και ιθαγένεια -με ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη- με αντάλλαγμα μια επένδυση 500.000 ευρώ σε ένα ταμείο ή ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο. Η Μάλτα προσφέρει Golden Visa για 300.000 ευρώ που επενδύονται σε ακίνητα και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αμερικανούς.

«Με τη Μάλτα γίνεσαι Ευρωπαίος πολίτης, με πλήρη δικαιώματα εγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Volek. «Έτσι μπορείτε να ζήσετε στη Γερμανία, τα παιδιά σας να πάνε να σπουδάσουν στη Γαλλία και να έχετε το δικαίωμα να ζείτε, να εργάζεστε και να σπουδάζετε σε όλη την Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κύριοι λόγοι για δεύτερο διαβατήριο

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για την άνοδο των χαρτοφυλακίων αμερικανικών διαβατηρίων ή αλλιώς «διαφοροποίηση κατοικίας».

Ένα εναλλακτικό διαβατήριο διευκολύνει τα ταξίδια για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν σε μέρη του κόσμου που είναι λιγότερο φιλικά προς τις ΗΠΑ.
«Για Αμερικανούς, Βρετανούς και Ισραηλινούς πολίτες που ξαφνικά δεν είναι σίγουροι για την υποδοχή τους στο εξωτερικό, τα συμπληρωματικά διαβατήρια παρέχουν ευελιξία», σύμφωνα με μια έκθεση της Henley. «Με την αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια, η κατοχή ιθαγένειας σε άλλη χώρα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που θεωρείται πιο ουδέτερη ή πολιτικά καλοήθης, παρέχει τώρα μια πολύτιμη εναλλακτική επιλογή».

Ένας άλλος λόγος είναι τα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία μπορεί να είναι πιο ασφαλή με διαβατήριο εκτός ΗΠΑ σε πολλές χώρες. Τα ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι «αγανάκτησης, ομηρίας ή τρομοκρατίας σε χώρες υψηλού κινδύνου στις οποίες πρέπει να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς σκοπούς».

Η χρήση δευτερεύοντος διαβατηρίου μπορεί επίσης να βοηθήσει τις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές μεταφορές ή συμφωνίες εντός της νέας χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί θέλουν απλώς μια εφεδρική κατοικία για πιθανή συνταξιοδότηση, για να είναι πιο κοντά στις οικογένειές τους που ζουν στο εξωτερικό ή για λόγους νέου τρόπου ζωής στη νέα εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας.

Αυξάνεται η «μετανάστευση» εκατομμυριούχων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μετανάστευση εκατομμυριούχων αναμένεται να φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο το 2024, καθώς οι πόλεμοι, η κυβερνητική καταστολή και η πολιτική αβεβαιότητα οδηγούν περισσότερους πλούσιους κατοίκους σε άλλες χώρες. Εκτιμάται ότι 128.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα φέτος, από 120.000 το 2023 και από 51.000 το 2013, σύμφωνα με τη Henley.

Οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος προορισμός για εκατομμυριούχους που φεύγουν από άλλες χώρες, με καθαρή εισροή 2.200 εκατομμυριούχων το 2023 και προβλεπόμενη εισροή 3.500 το 2024, σύμφωνα με τη Henley. Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή μετανάστευσης εκατομμυριούχων, χάνοντας 13.500 εκατομμυριούχους πέρυσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα ΗΠΑ διαβατήρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ