Το σχέδιο για στοχευμένους ελέγχους, με βάση risk analysis και τη χρήση σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων κι «εργαλείων» μπήκε γρήγορα στο συρτάρι στις αρχές του προηγούμενου έτους κι αυτό αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο πλάνο της ΑΑΔΕ.
Πλέον, με την προοπτική σταδιακής εξόδου από το τούνελ της πανδημίας, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ανασυντάσσονται και πέρα από τους περίπου 25.000 τακτικούς μερικούς ή πλήρεις ελέγχους- κυρίως στην τελευταία πενταετία- που θα διενεργήσουν εφορίες, ΦΑΕ, ΚΕΜΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο δράσης των αποκαλούμενων «Ράμπο» της ΑΑΔΕ, δηλαδή των ελεγκτών που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Η πρώτη Απόφαση του Γ. Πιτσιλή ορίζει ότι το 2021 θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. τουλάχιστον 800 έλεγχοι - έρευνες, 10.720 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και 6.000 εμφανείς μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι. Η κατανομή αυτών των ελέγχων και ερευνών θα οριστεί με το Σχέδιο Δράσης που θα εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών, με την εμπειρία να δείχνει ότι το βάρος θα πέσει σε υποθέσεις υψηλής παραβατικότητας, με την απόκρυψη εισοδημάτων και τον εντοπισμό αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Στο ελεγκτικό κύκλο των ΥΕΔΔΕ εμπίπτουν ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, λαθρεμπόριο καυσίμων, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασία ψηφιακών αρχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, υποθέσεις έρευνας που αφορούν απάτη στο ΦΠΑ, απενεργοποίηση ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων, ενώ η στόχευση γίνεται είτε κλαδικά είτε ανά γεωγραφική περιφέρεια είτε ανά ΑΦΜ, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ειδικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας.
Ακόμα και στη διάρκεια του 2020, όπου οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί στόχοι αναθεωρήθηκαν ελέω Covid, οι Ράμπο των ΥΕΔΔΕ έδειξαν τα δόντια τους κι εντόπισαν καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με απόκρυψη εισοδημάτων εκατοντάδεων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ως τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εντοπίσει διαφυγόντα έσοδα άνω των 370 εκατ. Ευρώ από έρευνες σε απάτες ΦΠΑ και λοιπές περιπτώσεις.
Ο πήχης για το 2021 μπαίνει πιο ψηλά για όλους, όχι όμως με ελέγχους στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα, έτσι ώστε οι δείκτες αποτελεσματικότητας να κινηθούν ανοδικά. Το αναθεωρημένο πλάνο του 2020 έδειξε και τις «πληγές» που άνοιξε η πανδημία στο ελεγκτικό έργο:
- Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734
- Βεβαίωση εσόδων κατόπιν ελέγχων: Στα 1,8 δις. ευρώ ο ετήσιος στόχος, στα 981,08 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο.
- Εισπράξεις: Ο στόχος αφορούσε εισπράξεις 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στο δεκάμηνο είχαν εισπραχθεί 133,950 εκατ. ευρώ
- Επιτόπιοι έλεγχοι. Σχεδιάζονταν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.