Με νέες ελεγκτικές διαδικασίες, που πιθανότατα θα πάρουν τη μορφή διάταξης νόμου, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα επαπειλούμενα κύματα ανατιμήσεων στην αγορά, με άλλοθι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο.
Ως τώρα, κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ έκαναν αυτοψίες και ελέγχους, όπου υπήρχαν καταγγελίες ή δειγματοληπτικά, προκειμένου να εντοπίζονται και να τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Οι «καμπάνες» που ήχησαν ως τώρα για πρατήρια καυσίμων, αλυσίδες super markets, καταστήματα ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών ειδών, αλευροβιομηχανίες, δεν είναι αμελητέες, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να κάνει ένα βήμα παραπέρα.
Τι σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για να κόψει την όρεξη στους κερδοσκόπους
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εφεξής, πέρα από τους επιτόπιους ελέγχους που θα συνεχιστούν, οι ελεγχόμενοι θα υποχρεούνται να αποστέλλουν ηλεκτρονικά αρχεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, με όλα τα στοιχεία που θα επιτρέπουν άμεσες διασταυρώσεις και φυσικά τον εντοπισμό των παραβατών. Στοιχεία για το κόστος αγοράς πρώτων υλών και το κόστος παραγωγής, τιμολόγια από προμηθευτές και πελάτες, τιμολόγια πωλήσεων κ.λ.π. θα παραλαμβάνονται από τους ελεγχόμενους και θα διασταυρώνονται με διαδικασίες- εξπρές, προκειμένου να διαπιστώνεται αν οι όποιες αυξήσεις δικαιολογούνται.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή η υποχρέωση δεν θα είναι οριζόντια, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό, αλλά θα αφορά σε επιχειρήσεις ή και κλάδους, όπου υπάρχουν καταγγελίες ή ενδείξεις παραβίασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο σε πρώτη φάση ισχύει ως το τέλος του έτους. Αν και το ισχύον νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα τέτοιων ηλεκτρονικών ελέγχων, πιθανότατα θα ψηφιστεί σχετική διάταξη, έτσι ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει.
Πού εστιάζουν την προσοχή τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες; Στα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου οι “ισχυροί” παίκτες προσπαθούν ή καταφέρνουν να επιβάλουν τους κανόνες τους. Αρμόδιες πηγές “φωτογραφίζουν” τους μεγάλους παραγωγούς, καθώς και το στάδιο του χονδρικού εμπορίου, ως υπ’ αριθμόν ένα ελεγκτικούς στόχους σε πρώτη φάση.
Μεγάλες οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά
Τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρούν ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία και το ολιγοήμερο black out στη διακίνηση αγαθών, που προκάλεσε το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, δεν δικαιολογούν νέο κύκλο ανατιμήσεων, ειδικά στα οπωροκηπευτικά και δευτερευόντως στα γαλακτοκομικά. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, ωστόσο, ότι αφενός ο καύσωνας διαρκείας του Ιουλίου και οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου είχαν ήδη προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αφετέρου ότι το κόστος παραγωγής- λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές, φάρμακα, ενέργεια- παραμένει πολύ υψηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα.
Η ουσία είναι ότι οι τιμές για τους καταναλωτές έχουν γίνει καθημερινός εφιάλτης, ακόμα και σε είδη που υπό κανονικές συνθήκες δεν λείπουν από το τραπέζι. Τα τελευταία στοιχεία από την Κεντρική Αγορά της Αθήνας είναι απολύτως ενδεικτικά και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη λιανική αυτές οι τιμές είναι σαφώς υψηλότερες:
- Αγγουράκια: 1,50 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ πέρσι
- Τομάτες: 1,50 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ πέρσι
- Φασολάκια τσαουλιά: 2,20 ευρώ έναντι 1,60 ευρώ πέρσι
- Μπάμιες: 4,50 ευρώ έναντι 3,20 ευρώ πέρσι
- Καρότα: 0,80 ευρώ έναντι 0,50 ευρώ πέρσι
- Αχλάδια Κρυστάλλια: 1,30 ευρώ έναντι 1 ευρώ πέρσι
- Πορτοκάλια Βαλέντσια: 1,10 ευρώ έναντι 0,65 ευρώ πέρσι
- Σταφύλια Σουλτανίνα: 1,40 ευρώ έναντι 1 ευρώ πέρσι
Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στις τιμές χονδρικής στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης. Τα αγγουράκια πωλούνται 67% ακριβότερα από πέρσι, τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες 10%, οι πατάτες 29%, οι τομάτες 45%, τα φασολάκια 111%!
Νέος «πονοκέφαλος» το ράλι του πετρελαίου
Ο νέος “πονοκέφαλος” για τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι το ράλι του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια, που συμπαρασύρει τις λιανικές τιμές των καυσίμων.
Το πετρέλαιο κίνησης, που επηρεάζει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, έχει πλέον μέση Πανελλαδική τιμή στο 1,837 ευρώ, με ανοδική τάση ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στη Φωκίδα ξεπέρασε τα 1,91 ευρώ, στην Ευρυτανία “έπιασε” τα 1,92 ευρώ, στα Δωδεκάνησα αγγίζει τα 1,95 ευρώ και στις Κυκλάδες έφτασε τα 2,022 ευρώ!!!