Λίγο έως πολύ προεξοφλημένη από τους αναλυτές ήταν η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά την έκτακτη σημερινή συνεδρίαση.
Με το ράλι στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις που ακολούθησαν μετά την προαναγγελία επιθετικών κινήσεων στο πεδίο των επιτοκίων και «έσπρωξαν» ακόμα και το γερμανικό 10ετές σε υψηλό 8ετίας, κρίθηκε σκόπιμο από την ΕΚΤ να αναζητήσει μέσα... πυρόσβεσης.
Στο επίκεντρο οι υπερχρεωμένες χώρες και κυρίως η Ιταλία, που είδε τις αποδόσεις των ομολόγων της να φτάνουν στα αντίστοιχα της Ελλάδας, η οποία παραμένει ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Ιταλία με το διόλου ελκυστικό προφίλ εξυπηρέτησης χρέους θεωρείται από πολλούς ως η ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης και η αντίδραση του Μάριο Ντράγκι στην απόφαση της ΕΚΤ για άρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μόνο τυχαία δεν ήταν.
Η Ελλάδα, με το «μαξιλάρι» των 39,5 δισ. ευρώ, έχει την ευχέρεια να μείνει μακριά από τις αγορές όσο διαρκεί το... πάρτι. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η αύξηση του κόστους χρήματος προβληματίζει.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ευελιξία στις επανεπενδύσεις ομολόγων που ήδη έχει αγοράσει, ενώ για μια ακόμα φορά προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου «εργαλείου» για τις δύσκολες ώρες. Μένει να φανεί αν αυτές οι κινήσεις είναι αρκετές...
ΕΚΤ: Ευελιξία στην επανεπένδυση ομολόγων αγορασμένων στο πλαίσιο του PEPP
Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής, τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύθηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.
Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ.: πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην ανάγκη για τη σταθερότητα των τιμών.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού, που θα τεθεί προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.