ΕΚΤ: Η μεθοδολογία των stress test στις τράπεζες για την κλιματική αλλαγή - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Η μεθοδολογία των stress test στις τράπεζες για την κλιματική αλλαγή

Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις ενότητες περιλαμβάνει η διαδικασία των stress test των τραπεζών για την κλιματική αλλαγή το 2022, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα stress test θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των στοιχείων «και θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα» τα πλαίσια των ασκήσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εκτιμήσουν τον κλιματικό κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επιστολή της προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θεωρεί τα stress test ως μία άσκηση εκμάθησης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους επόπτες» και ότι στόχος τους είναι ο εντοπισμός αδυναμιών, των καλύτερων πρακτικών τού κλάδου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Τα αποτελέσματα των stress test θα ενσωματωθούν στην Εποπτική Διαδικασία Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process, SREP). Δεν προβλέπεται άμεση επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών μέσω του Πυλώνα 2, αλλά έμμεση, μέσω των απαιτήσεων του Πυλώνα 2 στο πλαίσιο του SREP.

Οι τρεις ενότητες των stress test είναι οι εξής:

  • Πρώτον, θα υπάρχει ένα βασικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση πώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα κλιματικά stress test ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.
  • Δεύτερον, μία συγκριτική ανάλυση, η οποία θα συγκρίνει τις τράπεζες με βάση ένα κοινό σύνολο δεικτών κλιματικού κινδύνου. Στους δείκτες περιλαμβάνονται η έκταση που τα έσοδα των τραπεζών βασίζονται σε κλάδους έντασης άνθρακα και ο όγκος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που χρηματοδοτούν. Η ενότητα αυτή θα είναι μία ενδεικτική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών και το πόσο εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες σε επιχειρήσεις εντάσεως εκπομπών αερίων.
  • Τρίτον, ένα stress test που θα αφορά τη μετάβαση και τους κινδύνους φυσικών καταστροφών. Η άσκηση θα εκτιμά πώς ακραία καιρικά γεγονότα θα επηρέαζαν τις τράπεζες το επόμενο έτος, πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες σε απότομες αυξήσεις των τιμών εκπομπών άνθρακα τα επόμενα τρία χρόνια και πώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αντιδρούσαν στα σενάρια μετάβασης για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

ΕΚΤ: Μελετά μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές ομολόγων μετά το πρόγραμμα της πανδημίας

Eλπίδες για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο, δημιουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να εφαρμόσει ευέλικτα κριτήρια στα προγράμματα αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα παρόλο που αυτά δεν διαθέτουν την απαραίτητη επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΚΤ να έχει καταλήξει επί της αρχής, για την υιοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να αυξήσει πάνω από το 10% που είναι σήμερα, το όριο για τις αγορές ομολόγων που εκδίδει η ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος για τη χρηματοδότηση του ταμείου η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εκδώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ ενώ για την επόμενη χρονιά προγραμματίζονται εκδόσεις περίπου 160 δισ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ θα στηρίξει την ΕΕ, προκειμένου να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρόλο που η ΕΚΤ επιχειρεί να αμβλύνει τις συνέπειες στην αγορά ομολόγων, την «μετά-Covid εποχή», οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σήμερα ανοδικά. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε «μία ανάσα» κάτω από το 1%. Η αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών φαίνεται να προεξοφλεί ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα ανατρέψουν το σχεδιασμό των Κεντρικών Τραπεζών, αναγκάζοντας τες να προχωρήσουν ταχύτερα σε αύξηση των επιτοκίων.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο επίπεδο του 0,97% από 0,90% την Παρασκευή, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,12% από το 0,14% και του 15ετούς αυξήθηκε στο 1,038% από 1%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,90% έναντι -0,15% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12% από 1,09%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1604 δολ. από το τα 1,1597 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1604 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ