ΕΚΤ: Αισιόδοξη η Λαγκάρντ ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός μέσα στο 2022 -Ανοδικό ράλι για τα ομόλογα - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Αισιόδοξη η Λαγκάρντ ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός μέσα στο 2022 -Ανοδικό ράλι για τα ομόλογα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Μείωση του πληθωρισμού μέσα στο 2022 προβλέπει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: AP Photo-Michael Probst
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σήμερα (7/2) στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, πριν κάποιες ώρες, οι νέες προβλέψεις των αναλυτών της ΕΚΤ προκάλεσαν σοκ και μαρτυρούν τον αιφνιδιασμό ή την υποεκτίμηση της έντασης και της διάρκειας του πληθωρισμού, δηλαδή των ανατιμήσεων.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο, και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν τις τιμές σε πολλούς τομείς, είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παρ' όλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσε.

«Σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι τον Μάρτιο οι προβλέψεις της Τράπεζας θα παρέχουν μεγαλύτερη ενημέρωση λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Όπως είπε, αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να επιστρέψει στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.

ΕΚΤ: Περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης, ότι λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.

Τέλος, αναφέρθηκε στη «συγκρατημένη δυναμική» της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), λέγοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς τα μέτρα έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες στις υπηρεσίες καταναλωτών (ταξίδια, τουρισμός, φιλοξενία, ψυχαγωγία).

Το τρέχον κύμα της πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος πανδημικού κύματος φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα -Ξεπέρασε το 2,4% το 10ετές

Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί της Δευτέρας (7/2) όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα έγιναν πιο ορατά στις πιο ευάλωτες, όπως η ελληνική και η ιταλική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ