Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν την έκδοση κοινών «κορωνοομολόγων» ειδικά ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού για να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα κρίση κρατικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο Κάρλος Κόστα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε άρθρο του που εστάλη στο Reuters, ο Κόστα, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, έγραψε ότι χρειάζεται μια κοινή και ευρεία απάντηση της Ευρώπης που να συμπληρώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την ευελιξία στη δημοσιονομική πειθαρχία και την κρατική βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ενδεχόμενη αποτυχία συνεργασίας σε αυτή την κρίση θα σημαδέψει για πάντα το ευρωπαϊκό σχέδιο», έγραψε ο Κόστα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις προκειμένου να αποτραπεί η έκτακτη κατάσταση του κορωνοϊού να γίνει μια δεύτερη κρίση κρατικού χρέους». Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις αυξανόμενου αριθμού αξιωματούχων της ΕΚΤ που ζητούν από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ανταποκριθούν στην πανδημία με τολμηρό και συντονισμένο τρόπο.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την Παρασκευή την πόρτα στην χαλάρωση των κανόνων για το χρέος για τα κράτη-μέλη και την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας.
Ο Κόστα χαιρέτισε την ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική βοήθεια και τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά υποστήριξε ότι είναι ανεπαρκής.
Κατά την άποψή του, κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις, όπως οι πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), είναι προβληματικές, καθώς και πάλι θα αυξήσουν τα χρέη των κρατών-μελών.
Ενώ θεωρεί τα ευρωομόλογα «την κατάλληλη λύση», δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο μέσο για την έκδοση κοινού χρέους και ζητά καινοτόμες λύσεις.
«Μία επιλογή που αξίζει περαιτέρω ανάλυση είναι η δυνατότητα ο ESM να εκδώσει ‘κορωνο-ομολογα’ με τα έσοδα να διοχετεύονται σε όλα τα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη», έγραψε.
Τέτοιου είδους ομόλογα θα αποπληρώνονται μέσω του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και θα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια, αρκετών δεκαετιών.Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες άμβλυνσης του αντίκτυπου του κορωνοϊού αναλόγως της σοβαρότητας της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούνται.