Διχόνοια στην ΕΚΤ μπροστά στο β’ κύμα της πανδημίας -Τα «γεράκια» πιέζουν για μείωση της αγοράς ομολόγων - iefimerida.gr

Διχόνοια στην ΕΚΤ μπροστά στο β’ κύμα της πανδημίας -Τα «γεράκια» πιέζουν για μείωση της αγοράς ομολόγων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διχάζονται όλο και περισσότερο αναφορικά με τον τρόπο που θα καθοδηγήσουν την οικονομία στο δεύτερο κύμα της COVID-19.

Οι διαφωνίες αυτές στις τάξεις της ΕΚΤ απειλούν την ειρήνη που κέρδισε δύσκολα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο συζητήσεις με οκτώ στελέχη της ΕΚΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λαγκάρντ κατάφερε να σταματήσει τις δημόσιες διαμάχες, που δημιούργησαν αναστάτωση στην ΕΚΤ κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του Μάριο Ντράγκι, και έχει προωθήσει απρόσκοπτα αρκετά πακέτα στήριξης-ρεκόρ για να κρατήσει την οικονομία όρθια εν μέσω της πανδημίας.

Η υπόσχεσή της ότι θα επιδιώκει συναινέσεις και θα λαμβάνει υπόψη τους επικριτές είναι σε μεγάλη αντίθεση με τον προκάτοχό της, ο οποίος σπανίως ενέπλεκε βασικούς αντιπάλους των πολιτικών του και έστελνε μηνύματα για κινήσεις της ΕΚΤ πριν ακόμη αυτές συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η έξαρση των κρουσμάτων πιέζει την ΕΚΤ

Οι εντάσεις, όμως, αυξάνονται ξανά καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει την ΕΚΤ να εξετάσει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, με τα παλιά ρήγματα να επανεμφανίζονται και τον επικεφαλής οικονομολόγο, Φίλιπ Λέιν, να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ - που αποκαλούνται «γεράκια» στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών - υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ υποβαθμίζει κάποιες καλές ειδήσεις, όπως τους καλύτερους από το αναμενόμενο οικονομικούς δείκτες το καλοκαίρι.

Από την αντίθετη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες που είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πιέζουν τη Λαγκάρντ να υιοθετήσει πιο ισχυρή φρασεολογία τόσο σχετικά με τους κινδύνους για την ανάπτυξη όσο και σχετικά με την απειλή από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ θέλουν αθόρυβη μείωση της αγοράς ομολόγων

Οι διαφωνίες ήταν ξεκάθαρες ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πολιτική της αυτό τον μήνα, δήλωσαν οι οχτώ πηγές, όλες με άμεση γνώση της διαδικασίας.

Τα «γεράκια» ήθελαν η ΕΚΤ να μειώσει αθόρυβα τις αγορές ομολόγων, με δεδομένες τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, εξοικονομώντας δύναμη πυρός για να αυξηθεί ξανά ο ρυθμός των αγορών, αν χρειαστεί σε κάποιο χρονικό σημείο αργότερα, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι, επίσης, υποστήριξαν ότι οι οικονομικές προβλέψεις (της ΕΚΤ) ήταν πολύ απαισιόδοξες, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που είχαν ήδη ανακοινωθεί, τα οποία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Και οι δύο αυτές ενστάσεις απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής οικονομολόγο Λέιν, όπως όμως συνέβη και με την έκκληση να υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους στην ανάπτυξη από το ισχυρότερο ευρώ, σημείωσαν οι πηγές.

Λαγκάρντ: Η EKT παραμένει έτοιμη για περισσότερη νομισματική στήριξη

Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη για περισσότερη νομισματική στήριξη, αν χρειαστεί για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να είναι αισθητός σε όλη την Ευρωζώνη. Επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και οι προοπτικές για το μέλλον παραμένουν αβέβαιες», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Λαγκάρντ πρόσθεσε: «Αν και η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέκαμψε στο τρίτο τρίμηνο, η ανάκαμψη παραμένει ατελής, αβέβαιη και ανομοιόμορφη. Η καταναλωτική δαπάνη έχει ανακάμψει, αλλά οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων τους. Αντίστοιχα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξάνονται, αλλά η ασθενέστερη ζήτηση και η αυξημένη αβεβαιότητα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, «τα σχήματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και οι εθνικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια παραμένουν πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση της αβεβαιότητας και του αντίκτυπου της πανδημίας». Η υγειονομική κρίση «θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές», είπε, τονίζοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «συνεχίζει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία τους με τον ενδεδειγμένο τρόπο» και ότι «θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα νέα στοιχεία, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία αναφορικά με τις συνέπειές τους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ