Ερχεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης για το λιανεμπόριο -Ολες οι πληροφορίες - iefimerida.gr

Ερχεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης για το λιανεμπόριο -Ολες οι πληροφορίες

Γυναίκα υπάλληλος σε κατάστημα με ρούχα
Το λιανεμπόριο περιμένει από το υπουργείο Ανάπτυξης ένα ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων / Φωτογραφία: Intime
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Αρχισαν να «ζεσταίνονται» οι μηχανές του λιανικού εμπορίου μετά την άρση των περιορισμών και η προσδοκία του κλάδου είναι ότι με την ενίσχυση των τουριστικών ροών, θα ανέβει σε βιώσιμα επίπεδα και ο δικός τους τζίρος.

Για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, η βεβαιότητα που εκφράζουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα βρει τα κονδύλια για ένα ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, ανάλογο με αυτό που «τρέχει» για την εστίαση και αναμένεται για τον Τουρισμό. Το... πρέσινγκ των φορέων του εμπορίου στο οικονομικό επιτελείο ασκείται σε καθημερινή βάση και η πεποίθηση είναι, πλέον, ότι επειδή η περίμετρος των εν δυνάμει δικαιούχων θα είναι περιορισμένη, τα αναγκαία κονδύλια θα εγκριθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μιλάμε για κλάδους που είχαν αύξηση πωλήσεων ακόμα κι εν μέσω πανδημίας όπως για παράδειγμα τα καταστήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών», επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως επίσης τα καταστήματα τουριστικών ειδών, είναι αυτά που αποδεδειγμένα είχαν τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου τους προηγούμενους μήνες. Με αυτήν τη λογική μιλάμε για περίπου 15.000 καταστήματα ένδυσης σε όλη την Ελλάδα, 4.000 καταστήματα υπόδησης και περίπου 6.000 καταστήματα με τουριστικά είδη, δηλαδή με έντονη εποχικότητα.

Η έως τώρα εικόνα στο λιανεμπόριο, από τη σταδιακή άρση των περιορισμών τον Απρίλιο ως την πλήρη άρση πριν από μερικές ημέρες, δεν είναι ακόμα η προσδοκώμενη, ωστόσο παρατηρούνται διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια η κίνηση πάει λίγο καλύτερα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας, όπου άπαντες περιμένουν τους ξένους επισκέπτες. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί «λουκέτα», ωστόσο το ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων που αναμένεται πώς και πώς θα κρίνει την τύχη πολλών εμπορικών ως τον Ιούλιο. «Αν πάρουμε το πρόγραμμα έχει καλώς, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα», σημειώνει ο ίδιος παράγοντας εστιάζοντας κυρίως στις επιταγές που έχουν «παγώσει» και θα αρχίσουν να «σκάνε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο βρήκε τις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου να έχουν χάσει περί τα 3,1 δισ ευρώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, από το Μάρτιο κιόλας άρχισαν να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης των πωλήσεων, καθώς πριν καλά- καλά αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο τζίρος τους σημείωσε αύξηση περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο. Επί της ουσίας θα «κλειδώσουν» τα μέτρα στήριξης που θα παραμείνουν σε ισχύ τον Ιούνιο και η περίμετρος τους. Αναστολές συμβάσεων και «ψαλίδισμα» ενοικίων θα καλύψουν τις δραστηριότητες, οι οποίες θα παραμένουν κλειστές και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιες δραστηριότητες και υπό ποιές προϋποθέσεις θα συμπληρώσουν τη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν πρόκειται να τραβήξουμε τα σωληνάκια», διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο την Έκθεση της ΕΚΤ για τις ανοικτές «πληγές» στον κλάδο των υπηρεσιών και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικονομίες χωρών που εξαρτώνται από αυτούς τους κλάδους και την ανάγκη μέτρων στήριξης προς αποφυγήν πτωχεύσεων και αύξησης της ανεργίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ