Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία θα ορίσουν τη μέγιστη τιμή του βαρελιού ρωσικού αργού, που μεταφέρεται με τάνκερ, μεταξύ 65 και 70 δολαρίων, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλίνει προς το επίπεδο των 65 δολαρίων το βαρέλι, ποσό που η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν απορρίψει ως υπερβολικά γενναιόδωρο προς τη Μόσχα.
Κίνδυνος το σχέδιο να είναι «μια τρύπα στο νερό»
Επισημαίνοντας, όμως, ότι τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, καθώς και ότι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου σε πλοία, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τελικό προορισμό, φθάνουν τα 2,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, η εφημερίδα εκτιμά ότι, σε αυτό το στάδιο, το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».
Τι απαντά το Κρεμλίνο στα σχέδια για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αλλά θα λάβει την τελική απόφαση όταν θα έχει αναλύσει όλα τα στοιχεία.
Σημειώνεται πως και το Politico ανέφερε πως η G7 ετοιμάζεται να ανακοινώσει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και εξετάζει μια τιμή γύρω στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.
«Μέχρι τώρα, παραμένουμε στη θέση του προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν (πλαφόν) και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.
«Όμως πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας», είπε.